Бюджетните консултации, инициирани от БСП, в които участваха всички парламентарно

...
Бюджетните консултации, инициирани от БСП, в които участваха всички парламентарно
Коментари Харесай

Партиите първо слушат финансовия министър, след това ще разсъждават за бюджета

Бюджетните съвещания, инициирани от Българска социалистическа партия, в които участваха всички парламентарно показани партии без " Възраждане ", " Демократична България " и " Български напредък ", завършиха без никакъв триумф що се касае до съгласие по съответни параметри, само че с кардинално единодушие енергийните помощи за бизнеса и семействата да продължат. Под каква форма и с какви пари обаче - към момента неразбираемо.

Целта на срещата бе да се реализира единодушие по съществени параметри от бюджета на страната за идната 2023 година, а импровизирано - партиите да обсъдят по какъв начин да оформят фискалната рамка при догадка, че не бъде формирано постоянно държавно управление, което да предложи бюджет.

Всички парламентарни групи на консултациите се съгласили, че пред страната ни предстоят доста тежки две зими, заключи финансовото острие на най-голямата парламентарно показана партия ГЕРБ Кирил Ананиев.

" Като човек, следил процеса от доста години, такова тежко финансово положение в страната не е имало от 1997 година ", сподели той.

Прието е било и предлагането на ГЕРБ в Народното събрание в незабавен порядък да бъде изслушан служебният финансов министър Росица Велкова , която да даде детайлности по отношение на положението на бюджета, прогнозите за идващия, както и за тригодишната фискална рамка.

" Срещнахме се по две тематики. По наше предложение в петък в Народното събрание ще извикаме финансовия министър, с цел да се срещнем със положението на страната. Второ, обезщетенията, които предложи ГЕРБ още през лятото за таван на цената за тока за бизнеса на 250 лв., да продължат и през цялата 2023 година. " Трето, постигнахме консенсус по това, че тази и идната зима ще бъдат най-тежките от 1997 година ", съобщи на собствен ред Делян Добрев.

България влиза в криза, предсказа още той. Това се обуславяло от понижаването на прогнозата за растеж на Брутният вътрешен продукт на 0,1% за 2023 година от страна на Българска народна банка, както и ситуацията на кредитните пазари и високите лихви.

А запитан от News.bg дали ГЕРБ към момента са подготвени да поддържат обществената политика на Асен Василев, както съобщи преди дни Бойко Борисов, Добрев не отговори. " Бюджет няма, държавно управление няма. Двете леви партии горе на срещата желаеха харчене ", колеблив бе той.

Воден е диалог за политики, само че никога такива за сформиране на държавно управление. Това пък акцентира след срещата Калина Константинова от " Продължаваме промяната ".

" Темата бе да обсъдим ситуацията и да приказваме с минимално равнище на абстракция за политиките, по които ще работим в този парламент. Нито за секунда не е имало и молекула подозрение на масата, че това са първи стъпки към образуване на управническо болшинство. Искам това да е ясно за всички ", акцентира изтично тя.

Политическа партия ще бъде градивна съпротива, която да има ясни позиции по политики, преповтори партийната позиция Константинова. " Обсъдихме предпочитани ограничения, като поради това, че следва приемането на бюджета, това са ограничения за поддръжка на бизнеса, за подкрепяне на хората. И най-важните законопроекти, които би трябвало да бъдат признати в идващите месеци, тъй като са изискване за приемане на средства по Плана за възобновяване и резистентност. "

Политическа партия са изложили всички 16 ограничения, записани в програмата, само че диалозите не са достигали до равнище за съответни суми и рамки, заключи още представителят на партията на Петков и Василев.

Диалог, само че никакви резултати -. От, само че не и от това, че " надградените " им хрумвания за обществени политики не били признати от другите партии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР