Бюджетна комисия прие бюджета на ДОО за 2022 г. на

...
Бюджетна комисия прие бюджета на ДОО за 2022 г. на
Коментари Харесай

Бюджетна комисия прие бюджета на ДОО за 2022 г. на първо четене

Бюджетна комисия одобри бюджета на ДОО за 2022 година на първо четене, съобщи кореспондент на БГНЕС. " За " гласоподаваха 12 членове на комисията, " срещу " - 7 и " въздържали се " - 0, с което той бе признат.

В бюджета са планувани увеличение на някои приходи от 1 април. Сред тях са оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица за целия интервал от 3 000 лева на 3 400 лева, минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия интервал от 420 лева на 710 лева, минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица за целия интервал от 650 лева на 710 лева, минималните осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи специалности на равнището на минималната работна заплата за 2022 година – 710 лева, като се прави промяна единствено във връзка с позициите, които са под избрания размер.

Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват от 1 юли 2022 година с решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт с %, избран по Кодекса за обществено обезпечаване. При настоящите параметри на макроикономическата прогноза, заложеният при създаване на плана на бюджет на ДОО за 2022 година % по кодекса е 6,1 на 100. Процентът е изчислен при допускане за растеж с 9,3 на 100 на междинния застрахователен приход и средногодишна инфлация по хармонизирания показател на потребителските цени от 2,9 на 100 за 2021 година За интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година, минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст е 370 лева, при 300 лева за интервала от 1 януари до 24 декември 2021 година и 370 лева за интервала от 25 до 31 декември 2021 година От 1 юли 2022 година размерът ѝ се усилва с 6,1 на 100, достигайки до 392,57 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година

Бюджетът на ДОО за 2022 година бе показан от шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

" На първо място бих желал да отбележа, че включените в законопроекта бюджетни индикатори са разчетени за цялата календарна година, каквото е условието при съставянето на бюджетните закони. Взети са поради и оферти за промени в параметрите по приходите и разноските, както е условието на настоящата нормативна уредба ", съобщи още Ивайло Иванов. По думите му в общите разноски преобладават разноските за пенсии и тяхната динамичност е повлияна от демографската картина.

" Пенсионната възраст нараста от 1 януари на всяка календарна година с два месеца за дамите и с един месец за мъжете до постигане на 63 години за дамите и 65 години за мъжете през 2029 година ", сподели още той. По думите му през 2022 година изискванията за пенсиониране са навършена възраст от 61 години и 10 месеца за дамите, а за мъжете възраст от 64 години и 5 месеца. Той заключи, че разноските за пенсии нарастват с 2.4 милиарда лв- или 20.6 % по отношение на предварителния доклад за 2021 година

Александър Иванов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили разяснява, че в бюджета има основни детайли. " Това, което ги интересуват всички работещи е минималния месечен размер на трудовите хонорари, само че този, който повдигна публичен спор е за оптималния размер. Предложението, което Министерски съвет е внесло е този оптимален застрахователен предел да бъде повишен на 3400 лева Има две изявления в тази тенденция. Едното, от което се чакат по-големи доходи в страната, само че тук би трябвало да си зададем следния въпрос, дали от Национален осигурителен институт или Министерство на финансите са съумели да създадат прогнози разбори дали ще има по-голяма събираемост или това ще подтикне българските жители да се опитат да не се обезпечават на действителните си приходи ", съобщи още Иванов. Той уточни, че ГЕРБ като съпротива няма да поддържа този бюджет, защото са срещу повдигането на налозите.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански сподели, че не става въпрос за повдигане на налози, а за осигуровки.

В дебата се намеси и проф. Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ". Той сподели, че хората, които имат високи приходи имат интерес да заплащат по-високи осигуровки. Той означи, че това е и обществено заслужено.

" Нека си зададем въпроса- в случай че един IT експерт взима 6000 лева, когато се пенсионира ще взима 1500 лева Европейската процедура каква е-че той би трябвало да взима най-малко 70 на 100 от заплатата си. От къде ще я вземе като той не е внасял. Обратното -хората с високи приходи по целия свят имат интерес да вършат огромни вноски при изискване, че те ще получават високи пенсии ", сподели още проф. Гечев.

В този спор се включи и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

" Този бюджет налози не подвига, нито осигуровки. Може ли всички като махнем политиката, действително да погледнем какви са параметрите, заложени в бюджета и да ми кажете по какъв начин тъкмо се подвигат налози? Вторият ми въпрос към вас е, когато преди три години се подвигна от 2600 на 3000 оптималният застрахователен доход-колко IT - експерти напуснаха страната? ", попита Василев.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков разяснява изказванието на ГЕРБ да не се подвига оптималния застрахователен приход, а в това време са срещу увеличение на прехвърлянето от страна на държавния бюджет към ДОО - Фонд " Пенсии ". Как се връзва това? Това значи, че би трябвало да понижаваме пенсиите ", разяснява Гьоков.

Байрам Байрам от Движение за права и свободи разяснява, че от групата му няма да поддържат бюджета, тъй като имат съществени запаси към увеличението на оптималния размер на осигуровките.

" Може част от лицата, обезпечени на по-високи приходи, да преминат в сивия бранш.

Той съобщи, че Движение за права и свободи са мощно обезпокоени от увеличението на минималния застрахователен приход за земеделските производителите и тютюнопроизводители.

Според него ще има всеобща дерегистрация на аграрни стопани. Той попита и дали има проект при подобен сюжет.

На това вицепремиерът Асен Василев съобщи, че в случай че има спомагателни приходи за тези хора да става през политика на Министерство на земеделието и храните, а министър Гьоков сподели, че също се тормози от това внезапно нарастване. Той съобщи, че решението би трябвало да се търси не през пенсионно-осигурителната система, а през Министерство на земеделието и храните.

Георги Ганев сподели, че като цяло " Демократична България " ще поддържа бюджета на ДОО, само че с нюанси.

По думите му това, че не се подвига данъчна ставка, не значи, че няма да се усили налога. Той съобщи, че Демократична България имат проблем с увеличението на оптималния застрахователен приход.

Искрен Митев от Политическа партия също се включи в дебатите по бюджета. Той благодари на вицепремиера Асен Василев, че е разсеял внушението, че в България има галопираща инфлация и изрази единодушие и с думите на проф. Румен Гечев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР