Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно

...
Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно
Коментари Харесай

Председателят на Общинския съвет: Бюджетът на Варна е частично блокиран

" Бюджетът на Варна е отчасти блокиран. С изключение на държавно делегираните действия всичко останало е под въпрос. "

Това съобщи ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов на брифинг по отношение на върнатите от регионалния шеф и прегласувани решения, съобщи кореспондент на Moreto.net. На него участваха и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов.

" В момента се изготвя протокол от съвещанието, за което имаме 7-дневен период. Той ще бъде изпратен на регионалния шеф. След това стартира да тече 14-дневен период, в който той може да подаде тъжба в Административния съд ", изясни Балабанов.

По думите му финансовата стратегия на Община Варна е блокирана. Част от приходите от Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност през 2022 година, която бе измежду върнатите от регионалния шеф, са заделени за рехабилитация на пътната инфраструктура.

" Няма по какъв начин при неналичието на доходи да запълним и една дупка на територията на града “, съобщи още ръководителят на локалния парламент.

По думите му под въпрос са редица инфраструктурни планове, измежду които построяването на ново осветяване на Катедралата, ремонтът на стадион " Спартак “, покриването на открития басейна " Приморски “. Ремонтите на читалища, учебни заведения, здравни заведения, ВиК планове в прилежащи села и вилни зони, които хората чакат от години, също са блокирани.

" Не сме взели решение за продажбата на 140 дка парцели. Тази стратегия е планиран документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки обособен парцел след това ще се взема решение по какъв метод и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение би трябвало да мине през Общинския съвет, да влезе в действие, след което да се организира съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен персонално ме кара да мисля, че зад видимо законосъобразни претекстове се крият едни други цели, като резултатът от това ще го забележим в края на годината и идната година “, сподели още Балабанов.

Той съобщи, че върнатите решения от регионалния шеф са били в няколко насоки.

" Първата група бяха по отношение на Годишната стратегия за ръководство и разпоредби с парцели общинска благосъстоятелност и няколко конкурсни процедури за ликвидация на съответни парцели. Мотивите на регионалния шеф бяха, че няма задоволително доказателства за благосъстоятелност и изясненост за техния статут ", сподели той.

По думите му е бил изработен обширен разбор на претекстовете на регионалния шеф, а тематиката е била разисквана в детайли на няколко комисии в Общинския съвет - " Правна " и " Собственост ".

" Не бяха открити престъпления по никакъв метод. Със солидни болшинства решенията бяха признати наново ", добави той.

Председателят на Общинския съвет добави, че от продажбата на парцели се чакат към 20 млн. лева доходи.

" Следващата група решения, които бяха оспорени и върнати, касаят тегленето на общински дълг за реализирането на редици инфраструктурни планове на територията на града. Мотивите на регионалния шеф са, че тегленето на този дълг нарушава член 32 от Закона за обществените финанси, според който той не трябва да надвишава 15% от годишния размер на локалните доходи ", сподели ръководителят на Общинския съвет.

Направена е инспекция и разбор и нарушавания на Закона не са открити, посочи Балабанов и добави, че тази години процентът е 11 във връзка с общинските задължения, а тези, които са от Фонда по фондовете плюс другите общински, са 13% от позволени 18%.

Според Балабанов до края на годината има възможност тези проценти даже да не бъдат достигнати.

" Всичко останало са свободни съчинения и неправилно анализиране на цифрите ", твърди той.

" Чрез публично-частно партньорство на част от терените могат да бъдат построени обществени жилища, които да попълнят общинския фонд. В момента към 4 000 варненци аплайват за жилище, съобщи Генадий Атанасов.

Балабанов разяснява и информацията, изнесена през днешния ден от " Демократична България ", че Варна е най-задлъжнелият град на глава от популацията. Според него той не знае по какъв начин тъкмо са направени тези калкулации и че представителите на партията не са способени да вършат финансови разбори.

" Третото решение, което регионалният шеф върна, бе във връзка с синята зона. Там причините му бяха два. Единият се отнасяше за фактическа неточност по отношение на цената на дневния престой, която отстранихме. По отношение на втората част на обжалваната Наредба за организацията на придвижването са отхвърлени всички претекстове за оспорването ", изясни Тодор Балабанов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР