Бюджетът на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура е 4 млрд.

...
Бюджетът на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура е 4 млрд.
Коментари Харесай

Гвоздейков: С добра мобилизация до края на годината ще бъдат усвоени 1/4 от средствата за транспорта

Бюджетът на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " е 4 милиарда лв., а малко над 1 милиарда лв. от тях би трябвало да бъдат усвоени в оставащите три месеца до края на годината. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на събитие за оперативната стратегия, което се организира в София. Министърът акцентира, че това е голям запас, само че с добра готовност на министерството и бенефициентите програмата ще приключи сполучливо, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията.

" Само преди дни включихме за финансиране три нови плана на стойност над 184 млн. лв.. Този запас съставлява неусвоени средства от железопътните планове, които са забавили доста своето осъществяване ", изясни министър Гвоздейков. Инвестициите ще са за развиване на софийското метро и нови метро влакове, създаване на обходния път на Бургас и удълбочаване на пристанище Бургас.

Транспортният министър съобщи, че 70 млн. лв. от програмата се насочват към най-успешния ѝ план - метрото в София. Предвижда се отчасти финансиране на разширението на Линия 3 в сектора от ул. " Шипка " до бул. " Цариградско шосе ", както и закупуването на шестнадесет нови метровлака. " С това обезпечените средства за софийското метро по ОПТТИ 2014 -2020 година стават общо 883 млн. лв. ", подчертава Георги Гвоздейков.

Удълбочаване на плавателния път в акваторията на пристанищен терминал Бургас-запад е вторият план за финансиране по ОПТТИ. Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " към този момент е избрала реализатор и се чака договорът да бъде подписан до дни. Срокът за осъществяване на плана е 204 дни, а цената на контракта е близо 70 млн. лв., от които над 24 млн. лв. ще бъдат от ОПТТИ. По думите на министър Гвоздейков осъществяването на плана ще разреши обработката на едни от най-големите кораби в света, което доста ще увеличи капацитета на бургаското пристанище.

По време на събитието стана ясно още, че обходният път на гр. Бургас, който е връзката сред Автомагистрала " Тракия " и основния път Бургас-Варна, получава 90 млн. лв. от програмата. Проектът към този момент е изпълнен и трасето е в употреба. С пренасочването на директния трафик от Автомагистрала " Тракия " отвън Бургас доста се понижава натоварването на градската улична мрежа, а на пътуващите, които минават директно, без да влизат в града, ще бъдат спестявани средногодишно по 350 хиляди часа.

Участие в събитието взеха заместник-министърът на превоза и известията Анна Натова, и.д. началник на Представителството на Европейска комисия в България Бойко Благоев, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година Мартин Георгиев, представители на МТС, бенефициенти и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР