Бюджетът е с обърнат фокус, трябва да се насочи към

...
Бюджетът е с обърнат фокус, трябва да се насочи към
Коментари Харесай

21,6 млрд.лв. за пенсии: 216% за 3 г. при едва 7,5% ръст и 24,87% инфлация

Бюджетът е с извърнат фокус, би трябвало да се насочи към тези 2 млн.българи, които изхранват себе си и останалите 4,5 млн.

21,6 млрд.лв. ще доближат заплащанията за пенсии през 2024 година съгласно бюджета на Асен Василев и Политическа партия, разкри някогашният обществен министър Христина Христова. Топескпертът особено акцентира непрекъснатото повдигане на минималната пенсия, чийто ритъм на повишаване е най-голям, което е надълбоко незаслужено, защото по този начин се предизвиква неработенето и неосигуряването, а това разрушава цялата система. И сега Национален осигурителен институт е дотиран за повече от половината си разноски от бюджета, което значи, че пенсионната ни система  е във банкрут.

И тъкмо затова сигнализираме:

Пред България он еър Христова не разяснява, че 21,6 млрд.лв. за пенсии, финансирани от бюджета, е над 2 пъти повече по отношение на 10-те милиарда лв. единствено преди три години.

Този растеж от 216% е нещо, което хазната не може да си разреши, защото икономическият растеж за 3 г.е единствено 7,5%.

Почти 10 пъти процентът на нарастване на пенсиите надминава инфлацията – за 3 години тя е 24,87% по данни на Национален статистически институт. Дори да приемем, че е двойно в действителността и изключително за така наречен дребна потребителска кошвица, която пенсионерите иизползнат, къде са 50 %, а къде са 216 на 100?

Всъщност, ултра популистичното повдигане на пенсиите – от юли съгласно бюджет 2024 година – с още 11%, води до по-голямо повишаване при цените, т.е. до по-голямо обедняване, а и до ускорено трупане на дълг – за идната година – с още най-малко 10 млрд.лв.

И още нещо доста значимо, което изясни икономистът Преслав Райков. Тъй като бюджетът е политика, не просто редене на имагинерни цифри, а министър председателят Денков съобщи какъв брой било загрижено държавното управление му за демографската злополука, специалистът счита, че фокусът би трябвало да бъде извърнат. Причината е намаляващата база за финансиране на осигурителната и пенсионната система – 2 млн. българи изхранват себе си и още над 4,5 млн.

Вместо да предизвиква тях и тяхната икономическа интензивност, с цел да могат да не престават да го вършат, да бъдат все по-активни стопански и да идват нови хора на пазара на труда, които да заплащат сметките на цялото население, Асен Василевият бюджет прави тъкмо противоположното:

" Нашата стопанска система е в демографски капан. Тя е подвластна от към 2 млн.  души, които интензивно я поддържат, основават стойност. Тази година страната направи всичко допустимо да спъне огромни доходи в бюджета. "
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР