Бюджетът е разчетен да поеме нова Covid-вълна с продължителност два

...
Бюджетът е разчетен да поеме нова Covid-вълна с продължителност два
Коментари Харесай

Здравният бюджет ще удържи вълна от 2 месеца в оранжевата и още 2 в червената зона

Бюджетът е разчетен да поеме нова Covid-вълна с дълготрайност два месеца в оранжевата зона (между 100 и 250 инфектирани на 100 000 души) и два месеца в алената зона (над 250 инфектирани на 100 000 души). Това стана ясно на съвещанието на парламентарната бюджетна комисия, която даде зелена светлина за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Здравният министър Стойчо Кацаров разяснява, че упованията на специалисти са за по-ниска и бърза вълна, само че към момента нищо не е несъмнено. По думите му пандемията е настъпила по-рано от предстоящото, само че не се чакат по-голям брой болни.

" Част от прогнозите на екстертите са, че идната вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че въпреки всичко има 15-16 % със приключена имунизация, както и една немалка част от популацията, която към този момент се е срещала с вируса ", съобщи Кацаров.

По думите му това е съображение да се чака по-ниска и по-бърза вълна спрямо предходните.

" Това на този стадий е съмнение. Наблюдавайки и съпоставяйки обстановката с други страни, в това число в Западна и Източна Европа, е доста мъчно да се направи безапелационна прогноза ", добави още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР