“Бюджетът е антисоциален, лобистки, рисков и несигурен за изпълнение. Такава

...
“Бюджетът е антисоциален, лобистки, рисков и несигурен за изпълнение. Такава
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Бюджетът е антисоциален, лобистки и рисков

“Бюджетът е противообществен, лобистки, рисков и нерешителен за осъществяване. ” Такава оценка направи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице ” на БТВ.

“Те няма да удържат 3% недостиг. Асен Василев ги е заложил като доход, само че парите от Плана за възобновяване и резистентност няма да влязат, тъй като не са признати нужните закони. Това значи по-голям недостиг - дупка в бюджета, която би трябвало да се запълни или със заем, или с рязане на разноски ”, изясни тя.

Според нея бюджетът е противообществен, тъй като всички обществени оферти на Българска социалистическа партия са били отхвърлени - безвъзмездни медикаменти за деца, нарастване на майчинството, на вдовишките надбавки, минимална заплата да стане 850 лева

“Тоест приходите са замразени, а цените порастват ”, заключи Нинова.

По нейните думи това е съревнование за споразумяване на лобистки и корпоративни ползи и тъй като са доста партиите в тази сглобка, не могат да си наместят ползите.

“Заседанието на Народното съвещание стартира шоково. Министърът на финансите, който е излъчен от ръководещото болшинство, идва да показа бюджета. Излиза народен представител от ГЕРБ на парламентарната естрада, показва неговия си министър и споделя: “Този е измамник ”. Това в никакъв случай не се е случвало в българския парламент ”, описа водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова даде образец за лобизма в бюджета: “Асен Василев предлага свръхпечалбите на енергийните сдружения да отиват във Фонда за енергийна успеваемост и оттова да се преразпределят като поддръжка за стопанската система и популацията. Делян Добрев споделя да не се вземат тези пари, тъй като енергийните лобита не желаят тези пари да отидат в държавния бюджет. ”

Тя напомни, че изземването на свръхпечалбите на енергийните сдружения бе направено и по времето на държавното управление на Кирил Петков и акцентира, че това е европейска политика, с която да се подкрепи стопанската система. “Тогава го направихме и в най-тежката рецесия запазихме стопанската система и излязохме преди всичко в Европа по растеж на промишленото произвеждане ”, акцентира Нинова.

По нейните думи има и лобизъм в интерес на банките в предлагането компании с личен състав над 100 души да изплащат хонорари единствено по банков път: “Такива преводи значат нови банкови такси върху работодатели и служащи, значи по-малка заплата. От Българска социалистическа партия предложихме на Асен Василев да се запише в закона, че никакви такси няма да се ползват за превод и изтегляне на заплата. И почна един спор - може ли да е до размера на минималната заплата. Не - до размера на цялата заплата, тъй че цялата сума да е освободена от такси. Асен Василев одобри нашето предложение и сподели, че отива да прави подобен текст. Разговаря с банките, банките скочиха. В последна сметка, следва да забележим дали Асен Василев е извършил това заричане. Дано да внесе този текст и аз се веселя, че Българска социалистическа партия го направихме, тъй като то е в интерес на хората. ”

Във връзка с конституционните промени на ПП-ДБ, Нинова бе безапелационна, че Българска социалистическа партия няма да ги поддържа в този им тип.

“Ние желаеме да водим сериозен диалог за правосъдна промяна. Това, което оферират от ПП-ДБ не е сериозен диалог. Доста конституционалисти споделят, че част от предлаганите конституционни промени са за Велико Народно заседание ”, акцентира тя и добави: “Ако желаят сериозен диалог и одобряват оферти от нас за промени, подготвени сме за това. ”

Нинова изясни къде са проблематичните моменти: “Те желаят болшинството от прокурорската квота във Висшия правосъден съвет да се избира от Народното събрание - т.е. усилване на политическото въздействие. Искат през Конституцията да закрепят властта, която имат сега за години напред. Това е порочното в техните хрумвания. Една Конституция би трябвало да се трансформира за 50 години напред, тя не би трябвало да зависи от обстановка - че през днешния ден е Политическа партия на власт, на следващия ден - Българска социалистическа партия. ”

И бе безапелационна, че това, което се е случило досега, е било подправена правосъдна промяна: “Да махнат Гешев и да изберат Сарафов.И всичко забуксува. Сега желаят продължение на това. ”

Нинова видя партиен интерес в предлагането за ограничението на мандатите на кметовете, което, по нейните думи, го вършат тъй като не могат да победят на локални избори.

“Станислав Владимиров е разследван от европрокуратурата, има отчет на Сметната палата, на АДФИ за осъществени нарушавания от него като кмет. Той от дълго време се прегърна с Бойко Борисов и си уредиха всичките водопроводи и далавери. Виждаме, че ГЕРБ са си го харесали за кандидат-кмет за Перник, ние ще си издигнем собствен ”, разяснява Корнелия Нинова по тематиката за локалните избори, добавяйки, че социалистите ще имат претенденти в съвсем всички градове и в по-голямата част от селата.

“В София претендентите вдясно виждате какви разногласия водят, а са доста идентични - няма същинска опция на досегашното ръководство. Вие да сте ги чули да приказват нещо против ръководството на ГЕРБ в София? Не - те са си едно. Така че има път за опция и Българска социалистическа партия може да показа различен път за развиването на столицата ”, сподели още тя и посочи, че Ваня Григорова не е решена към момента като претендент на Българска социалистическа партия, процесът на издигане на номинации върви и партията ще вземе решение през септември.

Нинова изясни за какво Българска социалистическа партия желае провеждането на референдум против джендър идеологията в учебните заведения: “Виждаме, че тя навлиза в учебни заведения, в детски градини и в живота ни и считаме, че единственият метод това да бъде спряно е народът да се произнесе. Искаме да сме майка и татко, а не родител 1 и родител 2. Искаме да се съблюдава българската Конституция и да сме мъж и жена, а не нещо трето. Заради фамилията, поради децата ни - най-много поради тях. Всички над 18 години са свободни да вземат решение по какъв начин да живеят живота си и с кого, само че не пипайте децата. ”

Но съобщи, че не е оптимист, че ще се стигне до провеждането му: “Казвам го със страдание и стеснение пред всичките тези над 200 хиляди души, които се подписаха, тъй като виждам какво прави болшинството в Народното събрание. Те отхвърлиха към този момент един референдум за еврото, няма да позволен и този. ”

“Този път слоганът на нашия народен събор е “Бузлуджа за мир ”. Войната в Украйна сътвори толкоз доста болежка, гибел на доста хора, проблеми в стопанската система и енергетиката - обърка целия свят. Изходът от това е свалянето на оръжие от двете страни, договаряния и устанояването на дълготраен мир. Това ще бъде най-важния ни апел ”, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР