Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не

...
Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Бюджетът за отбрана е на критичния минимум

„ Бюджет за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт на страната не е панацея, а сериозен най-малко. Предвид сериозните потребности на Българската войска, оправдано е той да бъде над 2% “.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпроси след тържественото отбелязване на 145 години от основаването на свързочни войски и органите за осведомително обезпечаване в Българската войска във Варна. 

Той изрази убеденост, че капиталовата стратегия , която ще бъде препоръчана от Министерството на защитата, ще бъде призната.

„ Държавното управление в лицето на Министерския съвет и Народното събрание се отнася доста отговорно към повишението на качествата на Българската войска и нейната рационализация. С президентството сме в непрекъсната връзка за всичко, което касае армията “. 

Адмирал Ефтимов разясни, че в документа са направени два вида планове – при 2% от Брутният вътрешен продукт на страната и при 2,5% от него , съобразявайки се с прогнозата на Министерството на финансите.

„ Анализираме вероятното развиване на ситуацията, войната в Украйна и положението на сигурността в района. Длъжни сме да доложим почтено и отговорно на държавното управление, че това е належащо на армията, с цел да си извърши конституционните отговорности “.

Началникът на защитата бе безапелационен, че при 2% от Брутният вътрешен продукт, с плануваните средства до 2032 година се получава добра комбинация от сили и средства за всеобхватна рационализация, само че поражда проблем с тяхната приоритизация при разпределението им по години.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР