Бюджет 2023 влиза в сила късно в годината, затова не

...
Бюджет 2023 влиза в сила късно в годината, затова не
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: В Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса

" Бюджет 2023 влиза в действие късно в годината, по тази причина не очаквайте чудеса или нещо изключително да се случи през идващите пет месеца. Този бюджет е просто с цел да има нещо до края на годината. В него няма политики ". 

 

Това сподели пред БНР Ивайло Калфин, икономист, някогашен вицепремиер, обществен и външен министър, някогашен евродепутат, в този момент шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията за живот и труд. 

 

И добави, че по-любопитно е какво ще влезе в бюджета за идната година. 

 

" С този механизъм, който е определен за ръководство, има много огромна политическа неустановеност. Липсата на явен политически ангажимент, зад който стои болшинство в Народното събрание, основава съответната неустойчивост ". 

 

Според него България е подготвена за Шенген, само че това, което би трябвало да се случи, е решение в Нидерландия и в Австрия, което не е обвързвано с програмата на българското държавно управление. Относно периода за влизане на страната ни в еврозоната - началото на 2025 година, е преждевременно обрисуван. 

 

" Подготовката за еврозоната не е политически, а стопански развой. Очаквам някое държавно управление да се ангажира и да си сложи цели, свързани с увеличение на продуктивността и на доходите - конвергенция със страните от еврозоната. Подготовката на стопанската система е оставена на това, каквото се случи ", уточни той в предаването " Неделя 150 ". 

 

По думите му диференцираното данъчно облагане би трябвало да се случи при персоналните приходи, тъй като системата в България помпа големи неравенства и рано или късно ще вземат своята обществена цена. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР