С цветя и надпис върху оградата на паметника на съветската

...
С цветя и надпис върху оградата на паметника на съветската
Коментари Харесай

Солидарна България пред Паметника на Съветската армия на 9 май: Тук пак ще има паметник!

С цветя и надпис върху оградата на паметника на руската войска „ Тук отново ще има монумент! “ от коалиция “Солидарна България ” уважиха 9 май.

Председателят на “Солидарна България ” Ваня Григорова, дружно с водачи на листи на обединяването, измежду които Мая Манолова, ръководителят катедра Нова история в СУ Александър Сивилов, Георги Кадиев, преподавателят в УНСС Владимир Вълков, гражданският деятел Никола Вапцаров, публицистите Валентин Кардамски и Симеон Миланов и претенденти за народни представители сервираха цветя на Паметника на Съветската войска в София във връзка Деня на успеха и Деня на Европа.

„ За мен този празник е един от най-важните в международната история, тъй като тя води до един доста дълъг мир в Европа и в целия свят. И когато сме пред този монумент е значимо да помним какво значи той. Въпреки че беше отхвърлен, това е монумент на мира в Европа. “ – съобщи историкът доцент Александър Сивилов, който е лидер на листата на обединяването за софийския 24-ти регион.

От “Солидарна България ” алегорично облепиха оградата, сложена към паметника с цветя и изписаха надписа „ Тук отново ще има монумент! “, с цел да показват безапелационната си позиция, че най-високата скулптурна група от паметника е отстрани незаконно и монументът би трябвало да се възвърне в истинския си тип.

„ Европа е основана и начертана като Европа на правилата и законите. Това тук обаче е безвластие, вандализъм, талибанщина, която демонстрираха партиите от сглобката. Затова ние продължаваме битката против противозаконното нарязване и разглобяване на Паметника на Съветската войска в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург “ – безапелационна беше Манолова. Припомняме, че „ Изправи се.БГ “ завоюва делото против премахването на монумента в АССГ, само че по-късно, по тъжба на регионалния шеф на София, Върховен административен съд се произнесе, че гражданската платформа и общинският консултант Войслав Тодоров нямат правно съображение за обжалване на противозаконните дейности на Областната администрация.

Припомняме, че в Столичния общински съвет Ваня Григорова дружно с общински съветници от разнообразни политически сили предложиха референдум за ориста на Паметника в Княжеската градина в София, който и досега не е прегледан от съветниците в столицата.

„ Искането ни за осъществяване на локален референдум за ориста на Паметника беше импортирано в Столичния общински съвет, само че и досега не се позволява за разглеждане. Първо унищожиха Паметника безусловно нелегално, след това потискат всякаква опция за допитване до жителите дали и до какъв брой този монумент има място в столицата на България “, съобщи Григорова.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР