Бюджет 2022 Бюджет и финансиГЕРБ предлага огромни допълнителни разходи в

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиГЕРБ предлага огромни допълнителни разходи в
Коментари Харесай

Управляващите потушават протести с поправки в бюджета

Бюджет 2022 Бюджет и финансиГЕРБ предлага големи спомагателни разноски в бюджетаБюджет и финансиГЕРБ предлага таванът на пенсиите да отпадне
Депутатите от ръководещата коалиция в последния миг внесоха ремонти в плана за държавния бюджета за 2022 година, с което да се опитат да потушат желанията за митинги от разнообразни сфери. Представители на „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ дружно внесоха няколко оферти за промени в направения от финансовото министерство бюджет.

След публичното неодобрение, известията за протестни дейности и срещите с премиера Кирил Петков обединението отговори на настояванията и усилва бюджета на Българската академия на науките с 20 млн. лева, които да послужат за растеж на възнагражденията на чиновниците в институцията. За сметка на това е понижен бюджета на прокуратурата. За музеи, галерии и други сходни културни институции пък са отделени с 12 млн. лева повече, които да спомогнат за издръжката им в условия на по-високи цени на силата и ускорение на инфлацията.

Предвижда се и увеличение на заплатите на преподавателите във висшите образователни заведения с 10 млн. лева, защото в направения от Асен Василев план растеж на възнагражденията бе очакван единствено за учителите.

Предвижда се и Националният институт по метеорология и хидрология, който стачкува против местенето му от Министерството на образованието в екологичното ведомство, да получи делегиран бюджет.

Освен това както даде обещание ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански е заложено отпадане на преходните и заключителните разпореждания, с които кабинетът предвиждаше да се създадат промени в редица закони.

Увеличение има и в бюджета на външното министерство за увеличение на вноските на България в структури като Организация на обединените нации и НАТО, както и по политиките, свързани с присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Управляващите оферират и бюджетът на Българската национална телевизия да бъде понижен с 2 млн. лева, които да бъдат ориентирани към друга социална медиа - Българското национално радио за заплати на музиканти и хористи. Припомняме, че сред първичния план на министър Василев и импортирания в Народното събрание той към този момент бе нараснал средствата за БНР с 600 хиляди лева

Наред с това ръководещите оферират и 5 млн. лева еднократна поддръжка за микро аграрни производители за сметка бюджета на районното министерство.

Депутатите плануват и 200 хиляди лева за ремонт на Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов.

Промени има и по повод ваучерите за храна, като депутатите разшириха предназначението им освен за храна, ток и вода, а и за топлинна сила и природен газ.

В региона на Министерство на вътрешните работи обаче към този момент не се плануват промени, т.е. желаното увеличение на заплатите на служителите на реда и пожарникарите не е контрактувано.
Соло
Парламентарните групи от ръководещата коалиция ограничиха самостоятелните си оферти, като само депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев предлага бюджетът за транспорт на пасажери по нерентабилни линии да се усили с 10 млн. лева От „ ИТН “ пък още веднъж се пробват да прокарат своите визии за партийните дотации и са внесли предложение всеки автентичен глас да носи единствено по 1 лева на партиите вместо 8 лева, както е в този момент.

Депутатът от групировката Пламен Абровски също внесе план за понижаване на Данък добавена стойност за плодовете и зеленчуците, макар че няколко дни по-рано от „ ИТН “ показаха позиция, че би трябвало да се върви към завършек на диференцираните Данък добавена стойност ставките. Така ден по-късно Абровски е отдръпнал предлагането си.

От „ Демократична България “ пък по този начин и не предложиха оптималният застрахователен приход да не се подвига, както бяха декларирали от парламентарната естрада.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР