„Бюджет 2018 е един бюджет, който дава повече, който се

...
„Бюджет 2018 е един бюджет, който дава повече, който се
Коментари Харесай

Евгения Ангелова: Бюджет 2018 е възможно най-добрият

„ Бюджет 2018 е един бюджет, който дава повече, който се концентрира повече върху обществената страна!”, съобщи депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Тя продължи, че заложените доходи са 38,3 милиарда лв. или 3 милиарда повече спрямо миналогодишния. Разходите са малко над 39 милиарда, което е 2,55 милиарда повече. Дефицит има към 1%. Очаква се растеж на Брутният вътрешен продукт с 3,9%.

Заложеният дълг е 1,6 милиарда, който е единствено вътрешен дълг. Предвиденият запас е 4,5 милиарда, а инфлацията 1,6%. Планираната безработица е планувана на 6,2%, което е доста добре спрямо други европейски страни. Евгения Ангелова изясни, че осигурителната вноска за пенсия се усилва с 1%. Това ще вкара към 240 милиона лв. в хазната. Административно е нарастването на минималните осигурителни прагове. Минималната заплата ще бъде 510 лв.. Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите се трансформира от 300 на 480 лв..

Продължава нарастването на възрастта за пенсия. Увеличават се пенсиите с 3,8%, като междинната би трябвало да възлиза на 363 лв.. Увеличава се компенсацията за гледане на дете сред 1 и 2 години на 380 лв.. Увеличава се и минималното обезщетение за безработица на 9 лв. дневно. Народният представител от ГЕРБ се спря по-подробно на параметрите в бранш „ образование”, като главен приоритет за ръководещите.

Промените в него са, че финансирането няма да зависи от броя на децата, а и паралелките и спецификата на района. 452 милиона лв. се планувани допълнително. 35 милиона са планувани за учебни заведения, където има деца от уязвими групи. 3 милиона се дават за търсени от работодателите специалности за възстановяване въз основата и привличане на деца. 8 милиона се плануват за наемане на психолози. 120 милиона има за стипендии, учебници и общежития за деца до 7 клас. Малко над 72 милиона са парите за даровити деца и деца със специфични потребности. 8 милиона за неделни учебни заведения в чужбина.

Парите са висшето обучение са с 28 милиона лв. повече, общо стават 777 милиона. За просвета 120 милиона повече. В бранш „ икономика” нарастването е с 3,7 милиона, за спорт бюджетът се усилва с 2,3 милиона. При превоз, осведомителни технологии и известия нарастването е с 20 милиона. Министерство на регионалното развитие получава малко над 18 милиона повече, туризмът съвсем 3 милиона повече. За околната среда и водите са планувани 3,8 милиона повече. В Министерство на вътрешните работи 55 милиона повече за личен състав и заплати. В културата са планувани 17 милиона повече или 11,4%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР