Бяла ряпа представлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство

...
Бяла ряпа представлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство
Коментари Харесай

Бяла ряпа

Бяла ряпа съставлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство Кръстоцветни /Brassicaceae/. Тоест тя се явява роднина на репичките, зелето, карфиола, хряна и други растения. Това растение произлиза от Азия, само че е публикувано на доста места в света, в това число и в България.

Различните разновидности на бялата ряпа се характеризират с разнородни размери и форма. При някои сортове коренът е продълговат, напомнящ на морков. При други имаме объл корен. Общото при тях е белият цвят на корена, който се явява ядивната част на растението. Освен това при всички разновидности коренът е с хрупкава консистенция.

В свежо положение той има прелестен, леко лютив усет и се използва най-много в предписания за пресни салати, защото термичната обработка не му се отразява доста добре. Бялата ряпа се избира пред черната, тъй като не е толкоз мощно лютива и месото ѝ е доста по-нежно. От друга страна, черната ѝ родственица я превъзхожда по наличие на етерично масло. Смята се още, че черната ряпа е има по-силно изразени лечебни свойства.

Състав на бяла ряпа

Бялата ряпа е скъп източник на голям брой хранителни детайли и витамини. В състава на растението се съдържат малко количество наситени-, полиненаситени- и мононенаситени мазнини. Бялата ряпа е източник на фибри, белтъчини и вода. Освен това бялата ряпа има калций, желязо, фосфор, магнезий, манган, селен, мед. В наличието на кореноплодния зарзават се съдържат витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6.

История на бяла ряпа

 Видове Ряпа

Корените на бялата ряпа търсим в Азия и по-конкретно в Китай. Тя се отглежда в страната от хиляди години. Разпространила се е в Египет, Рим, Гърция, Япония. С течение на времето се е появило огромно многообразие от разновидности и сортове. Не е ясно по кое време тъкмо тя е достигнала и до нашата страна, само че сигурно българските земеделци я отглеждат от епохи.

Тя остава желан посетител на трапезата поради хрупкавото месо, което се употребява като мезе към обичайна българска алкохолна напитка ракията. Освен това от доста време се използва като лек при простуда и грипни положения.

Избор и предпазване на бяла ряпа

Бяла ряпа можете да си отгледате сами или да си закупите от някой търговски обект. За благополучие този артикул е необятно публикуван на пазара и доста елементарно може да се откри. Бялата ряпа е желан зарзават поради потребните си свойства, само че и поради своята устойчивост. В случай че се сдобиете с несъмнено количество от това естествено благосъстояние, можете да го съхранявате на някое хладно и мрачно място. Ако обособените екземпляри се слагат върху плява, раздалечени един от различен, могат да запазят свежестта си седмици наред.

Готвене на бяла ряпа

Бялата ряпа се приема най-много в свежо положение. Тя взе участие интензивно в готварството на голям брой страни. В Япония да вземем за пример се явява съставен елемент от най-различни туршии. Освен това тя се включва и в някои сосове. Интересно е, че в страната на изгряващото слънце с кулинарни цели се употребяват още листата и кълновете на зеленчука. В Китай потреблението на бялата ряпа също е публикувана. В локалните специалитети се смесва с оризово брашно, яйца, лук, чесън, бобови кълнове и др.

Ряпата е обичаен посетител и на родната софра. От нея се подготвят най-много салати, в които могат да участват моркови и зеле. Те се овкусяват със зехтин или олио, прибавя се и малко оцет. Това, несъмнено, е най-простият вид за поднасяне на зеленчука. Той може да се съчетае още с ябълка, портокал, цвекло, краставици, чушки, авокадо. Получените салати за извънредно леки и диетични, само че за сметка на това са същинска витаминозна бомба през студените месеци.

 Салата от ряпа

Ползи от бяла ряпа

Похапването на бяла ряпа е потребно по редица аргументи. Тя работи антибактериално и антивирусно. Ето за какво потреблението ѝ е изключително препоръчвана през зимните месеци, където сме мощно застрашени от настинки и грип. Сокът на чудодейният кореноплоден зарзават съдържа ензими. Този естествен подарък работи удобно на храносмилателната система и подкрепя процесите, които тя прави.

Бялата ряпа е изпитано средство против запек и мързеливи вътрешности. Тя се използва доста постоянно при респираторни болести, тъй като спомага за лесното обособяване на заседналия в дробовете жилест секрет. В националната медицина се предлага при бронхит и грип. Освен това бялата ряпа повлиява позитивно бъбреците, като спомага по-лесното обособяване на ненужната вода. Според някои национални вярвания ряпата спомага и за намаление на тежестта.

Зеленчукът укрепва чернодробните кафези и ги пази от рисковото деяние на токсините. Множество проучвания демонстрират, че бялата ряпа е източник на някои противоракови субстанции, тъй че това е още една основателна причина да похапваме кореноплодното растение. Смята се също по този начин, че този зарзават влия добре на костите и на зрението.

Бялата ряпа е мощно ценена в китайската обичайната медицина. Според локалните вярвания през зимния сезон тя разполага с по-силни лечебни свойства даже и от женшена. По думите на китайските лечители, с цел да е здрав един човек, би трябвало да употребява бяла ряпа през зимата и джинджифил през лятото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР