“Бяхме просто четирима глупаци от Бирмингам, какво знаехме ние за

...
“Бяхме просто четирима глупаци от Бирмингам, какво знаехме ние за
Коментари Харесай

Музикални хроники: Black Sabbath – как четирима аутсайдери от Бирмингам изобретиха хеви метъла

“Бяхме просто четирима простаци от Бирмингам, какво знаехме ние за каквото и да е? ”

Думите са изречени от Ози Озборн без никаква диря от усмивка по лицето му. Великият глас на цяла една музикална ера е наясно от какъв брой ниска точка е почнал дружно с останалите от Black Sabbath – и по какъв начин от едно сиво място във Англия четиримата са съумели да създадат задоволително, с цел да трансформират света вечно. И да причинят огромния гърмеж във вселената на хеви метъла.

В началото обаче вероятностите пред фронтмена Ози Озборн, китариста Тони Айоми, басиста Гийзър Бътлър и барабаниста Бил Уорд не изглеждали по никакъв начин положителни.

Събрали се след разпадането на няколко техни предходни банди на локално равнище и пробвали ново начало на бирмингамската сцена. Когато започвали подготовки дружно, към тях се присъединил и саксофонист, както и още един китарист, а първото им име било Polka Tulk Blues Band.

 gettyimages-74700187-594x594

На втория музикантите били нападнати с бутилки и столове от хайка ревностни локални мъже, решили, че от групата смъкват дамите им. Всичко приключило с интервенция на полицията и арести.

Името на групировката било заменено на Earth Blues Band, след това кратко единствено на Earth. Но те още веднъж разчитали на кавър версии на блус песни и психеделични импровизации върху едни и същи съществени музикални схеми.

Тони Айоми за малко напуснал и се включил към Jethro Tull, само че бързо съжалил и се завърнал при бъдещите Black Sabbath.

Обратът в ориста на групата пристигнал точно когато зародило името Black Sabbath –

Стилът почнал да се заражда от техните импровизации по време на концерти. Трябвало всяка вечер да свирят четири серии по 45 минути и се стигало до обилно удължение на песните със непринудено зародили инструментални елементи и със сола на Тони Айоми, към които останалите последователно се включвали.

 gettyimages-74700190-594x594

Но в случай че има един дефиниращ миг, който трансформирал Earth в Black Sabbath, той се случил на подготовка.

Бътлър слушал Густав Холст и неговата най-известна оркестрална сюита „ Планетите “. „ Обичах „ Марс “, спомня си басистът и стартира да тананика злокобната начална мелодия на творбата. „ Един ден си я свирех на баса, а Тони малко я промени и оттова започнахме. Изглеждаше, че песента просто сама си се написа, а не я пишем ние “.

Китарният риф, зародил отдолу под пръстите на Тони, може първо да е бил някаква реплика на Густав Холст, само че финалната му версия – редуваща нотите ми, ми на горна октава, си бемол – е основана на това, което практикуващите черни музикални вълшебства познават като най-дяволския период в музиката. От този период могат да те побият тръпки, няма две отзиви какво е въздействието му. Сякаш слизаш по стълби, само че усещаш по какъв начин идващото ходило изчезва под крайници ти.

 gettyimages-75359988-594x594

– въпреки че е по-вероятно да е бил избягван по чисто музикални аргументи, тъй като звучи отвратително дисонантно за човешкото ухо.

Тони Айоми постоянно е твърдял, че не е знаел нищо от това, когато просто е изсвирил рифа на онази подготовка, само че признава: „ Имаше нещо, което ме караше да го изсвиря по този начин “.

Името на песента Black Sabbath не се появява на никое място в лириките и било добавено по-късно, като било взето от едноименния филм на Марио Бава, майстора на италианския хорър.

Всъщност текстът на песента (един от дребното в историята на Sabbath, за които и Ози е допринесъл) разказва едно извънредно тъмно прекарване, случило се на Гийзър малко преди този момент.

При зараждането на групата обаче към този момент бил в различен интервал.

„ По това време навлизах в черните вълшебства и окултното “, споделя басистът. „ Имах напряко мъчителен интерес към това. Изчитах всяка нова книга по въпроса “.

Нещо се случило с него една нощ в жилището му, с цел да въодушеви текста на парчето Black Sabbath.

Бътлър се събудил през нощта и видял черно привидение в стаята си ( “фигура в черно, която сочи към мен ”, както се пее в песента). “Стоеше на ръба на леглото и ужасно доста ме уплаши! Не бях на никакви опиати и тогава изобщо не пиех алкохол. А апартаментът ми беше напълно в черно и цялостен с обърнати кръстове и плакати на Сатаната. А тази фигура… по някаква причина помислих, че е самият демон! Сякаш това нещо ми споделяше: “Време е или да се закълнеш във честност, или да се разкараш ”. От този миг оставих цялото това нещо “.

 gettyimages-121164806-594x594

Скоро след случая, когато Тони Айоми трансформирал засвирения от него басов риф във вълнуваща и епична рок комбинация, Бътлър осъзнал, че текста за мистичното му прекарване се вписва идеално.

Получилата се ария била първата, която четиримата от бандата написали напълно дружно. Тя представлявала едно предизвестие против сатанизма, само че иронията е, че безчет пъти в идващите години Black Sabbath щели да бъдат упреквани точно в проповядване на сатанизъм.

Както споделя Гийзър, „ Тогава всичките приказки за мир и обич към този момент отшумяваха, войната във Виетнам продължаваше. Много младежи се запалваха по мистицизъм и окултизъм, беше огромна мода тогава. Всички се интересуваха и четяха “.

Когато песента се приела добре още при първото си показване пред аудитория, музикантите почнали да композират още материал в същия дух. За да потвърдят новата си посока, сменили името на Black Sabbath.

За пръв път свирили под новото име в добре познатия им локален Star Club през лятото на 1969-а. Тогава към този момент били изцяло друга тайфа. „ Бяхме като пирати, където и да отидехме, хората полудяваха като се появим “, спомня си Ози.

Точно 50 години по-късно, името Black Sabbath към момента се свързва с изобретяването на най-лудия и порочно прелестен музикален род. Хеви метълът продължава да ражда нововъведения в безбройните си разклонения и да притегля към себе си най-вярната и лоялна аудитория.

Но не не помни и своето начало и своите именити откриватели.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР