„Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за реализира

...
„Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за реализира
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Имахме идея как да не поскъпва тока, не ни послушаха

„ Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за осъществя нулево нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори, без да се стига до въвеждането на мораториум, който е неприемлива мярка за пазарна икономика”. Това съобщи в предаването „ Карай направо” шефът на КЕВР Иван Иванов.

Той сподели, че цената на природния газ трябвало да се усили към 1 януари с цели 64%. От Комисията обаче съумели да ги понижат до 11%. Имали концепция и по какъв начин въобще да няма нарастване. Предложението им обаче било спряно от Народното събрание.

„ Никой не се обърна към нас да изиска да разбере за какво и по какъв начин, откакто цената на електрическата енергия трябваше да се усили с 64%, ние успяхме да понижим това нарастване единствено на 11%”, сподели Иванов. „ Нашите решения бяха съвършени. Бяха обаче спрени. Негативните последствия едвам в този момент ще ги видим”, счита той.

„ Сега няма да се усили цената на тока с 64%. Това беше пресмятане към 1 януари. Ние го намалихме на 11%. Нашето предложение беше да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите с 10% и на практика нарастването щеше да е 0% - способ, който се употребява в Щатите по време на огромната петролна рецесия през 1973 и който сега се употребява в доста страни в ЕС”, изясни шефът на енергийния регулатор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР