Бяхме позабравили предишните десет години тези неща, но надявам се

...
Бяхме позабравили предишните десет години тези неща, но надявам се
Коментари Харесай

Къро, Алексей Петров, Мартин Нотариуса - кои са поръчителите на екзекуциите им?

Бяхме позабравили предходните 10 години тези неща, само че уповавам се способените органи да го разкрият. Думите на водача на ГЕРБ, някогашен министър председател и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи (2001-2005) Бойко Борисов за следващото поръчково ликвидиране в България - това на 50-годишния Мартин Божанов-Нотариуса, осъществено нощес в София, безспорно разсънват мемоари за едни времена, които като че ли смятахме за отминали. 
Всичко по тематиката: Убийството на Алексей Петров 156
Между 2000 и 2010 година бе пикът на тези закононарушения, като почти всеки месец имаше атентати против знакови лица от подземния свят, именити предприемачи и други публични персони. Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели посред бял ден - единствено през 2003 година в България бяха осъществени 15 поръчкови убийства, а през 2005-а броят им бе 14.

За последните съвсем 3 години машината на времето обаче сякаш се завъртя в противоположна посока и от пролетта на 2021 година до през днешния ден станахме очевидци на нови 11 покушения, като едно от тях, въпреки и осъществено на близо 10 000 километра от София, също бе несъмнено като " детайл от пъзела, който се подрежда сега в нашата страна ".

Последният демонстративен разстрел стана преди по-малко от 24 часа. В 19.20 ч. на 31 януари на тел. 112 е подаден сигнал за стрелба в затворен жилищен комплекс, построен на мястото на някогашните дипломатически тенискортове в столичния кв. " Горна баня ". Жертвата е 50-годишният Мартин Божанов, прочут с прякора си Нотариуса, осъждан за имотни измами и разследван за закани против магистрати. Името му се появи обществено и в разследване на Антикорупционния фонд, обвързвано със задържането на предприемача Веселин Денков по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство.

Свидетели на покушението, по неофициални данни, стават брачната половинка и двете деца на Божанов. След осъществения първи оглед на мястото на престъплението стана ясно, че по 50-годишния мъж е стреляно два или три пъти, като от прокуратурата прецизираха, че той е уцелен в тялото и в главата.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев обаче съобщи, че на този стадий не могат да бъдат изведени версии за покушението. " Трябва да съберем задоволително информация, която да се проучва, и едвам тогава да уточним структурата на версиите. Ще проверим неговото житие - съществуване, престъпно минало и свадите, в които е бил забъркан ", посочи той.

Разстрел на " Герена "

Около 8 часа на 29 септември 2021 година група деца отиват на подготовка по художествена гимнастика в залата на стадион " Георги Аспарухов " в София. На тротоара пред стадиона обаче те виждат тялото на мъж в локва кръв. Върху главата му пък има чанта. Ужасените деца подават сигнал на тел. 112 и след минути целият регион към стадиона е блокиран.

Жертвата е 44-годишният Георги Христов, прочут с прякора си Тинето. Мъжът е отивал на фитнес, когато е причакан от килъра. Прострелян е пет пъти - в тялото и в ръката, а последният патрон е изстрелян контролно в лицето му. 

Междувременно на дребна уличка на към километър от стадиона е открит изгорен автомобил, за който се допуска, че е употребен от убийците.

Тинето е с голям брой криминалистически регистрации и присъда за обир, съпроводен с ликвидиране. През 2002 година при обир в Харманли той убива човек и ранява други двама. През 2005 година Георги Христов е наказан на пожизнен затвор без право на подмяна. Тогава наказването е наложено задочно, защото след грабежа той се укрива и е разгласен за интернационално търсене от Интерпол.

10 години след осъществяването на закононарушението - през 2012 година, Христов е задържан в Испания и предаден на българските управляващи. През 2014 година обаче присъдата му бе понижена на 14 година затвор. и четири години по-късно Тинето е освободен предварително от пандиза. До момента убийството му не е разкрито, а версиите варират от задгранично възмездие до изтриване на следи поради различен разстрел. 

Нож във врата поради заря за новородено

В първите дни на новата 2022 година България бе потресена от грубо ликвидиране, осъществено на спортна площадка в столичния жк " Люлин " заради фойерверки за новородено бебе. Жертвата - 32-годишният Илиян Илиев - и негови другари чествали раждането на дете на един от тях. Младите мъже излезли пред блок 225, само че шумът от зарята подразнил 24-годишния Денис Мустафа Кемал Ал Гаази. 

Той излязъл от блока и с крясъци " Ще ви изколя " нападнал с нож празнуващите. Един от ударите с хладното оръжие попаднал на 10 см от гръкляна на 32-годишния Илиян. Раненият мъж умрял в колата за спешна помощ на път за болничното заведение. Денис Гаази пък избягал. 

Убиецът бе разгласен за общодържавно търсене, само че два дни по-късно се съобщи самичък. Тогава стана ясно, че той е наркозависим и е осъждан. Извършил убийството, до момента в който бил в изпитателния период на условната си присъда за дрога. Делото против него още не е завършило на първа инстанция.

Мексикански убиец простреля ММА войник

Само месец след убийството на 32-годишния Илиян в София, на 13 февруари 2022 година изстрели проехтяват на улица " Крали Марко " в хасковския кв. " Каменни ". Въпреки че е към 1.30 часа на улицата са двама млади мъже - 33-годишният Тургай Сали, който има бизнес с хранителни добавки и е бил ММА войник, и негов другар. Куршумите покосяват Тургай, а облеченият в черно стрелец потъва в нощта.  

Раненият мъж е транспортиран първо в хасковската болница, а по-късно е изместен в пловдивската УМБАЛ " Свети Георги ". Преди да бъде вкаран в операционната Тургай съумява да опише убиеца на проверяващите, като е дал задоволително данни не единствено за телосложението му, само че и за облеклата. Благодарение на тази информация криминалистите съумяват да арестуват килъра в софийски хотел. Оказва се 42-годишен мексиканец на име Виктор Омар. Разследващите откриват, че той е влезнал в България през граничен пункт с Република Северна Македония с испански паспорт, след което е взел кола чартърен от компания в Кърджали.

Основната версия за поръчковия разстрел е, че Тургай Сали е бил очевидец по делото за убийството на 46-годишния гръцко-австралийски предприемач Янис Макрис в южното атинско предградие Вула през 2018 година Според фрагменти от охранителни камери Макрис е бил погубен малко, откакто излязъл от вкъщи си и се качил в паркирания пред него черен автомобил. Нападателят изтичал до транспортното средство и започнал да стреля през прозореца.

Австралийски следователи проверяваха активността на 46-годишния предприемач, за който има съмнения, че е обвързван с трафик на опиати на стойност 13 милиона $ и опит за ликвидиране на незаконен необут в Сидни. Месеци по-късно за изтезанието бяха арестувани двама братя от Хасково - Серафим и Милен Райчеви, а през септември 2020 година атински съд ги призна за отговорни, написа dir.bg.

34-годишният Серафим Райчев-Немия беше приет за отговорен за предумишлената екзекуция на Макрис и за незаконно владеене и приложимост на оръжие, а две години по-възрастният му брат - Милен Райчев пък беше приет за отговорен за съучастничество в преднамерено ликвидиране. По неофициална информация Тургай Сали, който е съгражданин на Райчеви, е бил водач на единия от тях и в началото също е бил арестуван, само че по-късно става очевидец и дава показания по делото в Атина.

Делото против Виктор Омар се гледа от Хасковския областен съд.

Покушение с южноафриканско продължение 

Три патрона в корема и в главата сложиха завършек на живота на някогашния шеф на Криминална полиция в столичното Второ РПУ Любомир Иванов на 25 март 2022 година в региона на мол " Парадайс център " в столичния кв. " Лозенец ". След закононарушението, проверяващите акцентираха като главен претекст за поръчковия разстрел неуредени финансови взаимоотношения по отношение на незаконна активност.

Оказа се, че 51-годишният Любомир Иванов е поддържал контакти с престъпно проявени до гибелта си. Същото е правил и като чиновник в Министерство на вътрешните работи. През 2008 година той беше задържан след скандал във вътрешното ведомство. Тогава в медиите изтече информация от специфични разследващи средства с данни, че настоящи чиновници на Министерство на вътрешните работи предизвестяват бандити за готови акции против тях. Това бяха Любомир Иванов, шеф на престъпния отдел във Второ РПУ, заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов и Георги Радков - шеф на " Икономическа полиция ". 

Месец по-късно при спецакция бяха арестувани посоченият за физически причинител Кристиян Илиев и помагачът му Боян Табаков. При гледането на ограниченията за неотклонение стана ясно, че Илиев е следил жертвата си от няколко седмици и се подготвял за атентата, като ходел да се упражнява с револвер " Макаров " по столични стрелбища. 

Една година след покушението Софийската градска прокуратура (СГП) пък притегли задочно към наказателна отговорност предприемача Красимир Каменов-Къро, прочут като ъндърграунд воин от ВИС-2, за това, че е поръчал убийството на някогашния служител на реда. Според неофициалните данни Иванов е работил за Къро, само че от известно време сред тях зародило напрежение. Според източници от Министерство на вътрешните работи, Каменов почнал да подозира своя човек, че го мами в бизнеса с незаконни цигари. 

Бивш боен умъртви комшия в центъра на София

41-годишният Иво Андреев бе убит от собствен комшия в жилищна кооперация на Женския пазар в София на 11 ноември 2022 г. Жестокото ликвидиране бе осъществено от 62-годишния някогашен боен Константин Димов след скандал поради сложена междинна врата на стълбищната площадка в кооперацията на ул. " Стефан Стамболов ". Между мъжете е имало дълготраен спор и подадени десетки тъжби и от двамата. При следващия подобен във съдбовния петък, Димов извадил револвер и прострелял в главата съперника си пред очите на брачната половинка му Надя Андреева.

41-годишният мъж бе откаран в болница " Пирогов ", само че е умрял преди да му бъде оказана помощ. Убиецът Константин Дамов бе арестуван и направи няколко опита да излезе от ареста, само че съдът отхвърли да промени мярката му за неотклонение. През юни 2023 година от Министерство на правораздаването оповестиха, че някогашният боен, който бе в Централния софийски затвор заради наложената мярка за неотклонение " задържане под стража ", се е самоубил в затворническата болница. Причината обаче не била разкайване за стореното, а обявена тежка диагноза. 

Бивш служител на реда застреля психолога Иван Владимиров

Бивш чиновник на Министерство на вътрешните работи, уволнен дисциплинарно и осъждан за кражба на муниции, само че притежаващ законно револвер се трансформира в създател на идващото ужасяващо показно ликвидиране в центъра на София, единствено три месеца след гибелта на Иво Андреев.

Този път жертвата бе известният психолог Иван Владимиров-Нав, а стрелецът - неговият комшия Румен Тонев. 45-годишният Владимиров бе убит към 22.30 часа на 8 февруари 2023 година във входа на блока, в който живее на столичната ул. " Черковна ".

Във съдбовната вечер психологът отишъл до дома на 52-годишния си комшия. Поводът бил открито зацапване с черна субстанция, наподобяваща машинно масло, по входната врата на дома му, като това не се случвало за първи път. Двамата провели къс диалог, който прераснал в вербален спор, в хода на който бившият служител на реда взел от вкъщи си законно притежавания си револвер марка " Байкал ", който бил зареден, насочил го към главата на Владимиров и стрелял. По-младият мъж умрял на място.

По-късно братовчедката на Нав Нина Томова описа, че междусъседският конфликт сред двете фамилии е траял близо 30 години, като Иван се опитвал да го потуши.  " Междусъседската война е продължавала откогато са се нанесли. Постоянно им правил забележки - да не местят столове, да не се смеят. Иван се бореше против това. Никога не е тръгвал да налита на пердах, в никакъв случай не е считал, че с физическа разпра можеш да си решиш проблемите. Винаги беше с усмивка, с говорене ", описа Томова.

Делото против Румен Тонев се гледа на първа инстанция от Софийския градски съд.

Екзекуция в Кейптаун

Два месеца откакто от българската прокуратура повдигнаха задочно обвинение срещу оповестения за търсене Красимир Каменов-Къро, той и още трима души - брачната половинка му, детегледачката им и охранител, бяха убити от незнайни мъже в къщата им в влиятелния квартал Констанция в Кейптаун.

От полицията в южноафриканския град оповестиха, че сигналът за четирите тела е подаден към 8.20 часа на 25 май 2023 г. 

" Става дума за извънредно известни лица от ъндърграунда. Той (бел. ред.: оповестеният за търсене Къро) е едно от знаковите лица на прехода, един от последните мохикани ", разяснява тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Съседите на Каменов не са чули никакъв звук, макар че портата на къщата е съборена и наподобява по този начин, като че ли през нея е минал мощен автомобил. Ръцете на три от жертвите - брачната половинка на Къро, гледачката и гардът, са били с белезници и зад гърбовете им, а ръцете на самия предприемач са били овързани със свински опашки. Красимир Каменов е разстрелян от упор. Предполага се, че оръжието на нападателите е било със заглушител.

Трите деца на Къро и манекенката Гергана Кочанова, които са 8, 11 и 13 години, са се избавили на косъм от изтезанието в дома им в ЮАР. Те са посещавали българско образователно заведение в Кейптаун и били на занятия по време на убийствата.

Към момента за хода на следствието няма информация нито от българските, нито от южноафриканските служби. 

Бившият началник на Националната следствена работа Бойко Найденов обаче разяснява изтезанието на Къро с думите: " Може да става дума за един детайл от пъзела, който се подрежда сега в нашата страна. Той беше апетитен като очевидец, като гарант на убийства. Изведнъж се случва това ". Найденов добави, че е обезпокоен, че е допустимо България да се върне към 90-те години на предишния век, когато незаконните босове си разчистваха сметките по този метод - с показни убийства. 

Убийство от трети опит - сполучливо

И като че ли думите на някогашния началник на Национална следствена служба получиха още по-голяма тежест на 16 август 2023 година Тогава някогашната барета в Специализирания отряд за битка с тероризма и сегашен учител по национална сигурност Алексей Петров бе убит в гората над столичния квартал " Драгалевци ". Третият атентат против 61-годишния предприемач се оказа сполучлив - Петров издъхна на място.

Покушението бе осъществено на пътека, която води към хижа " Алеко ". Две огнестрелни рани - в тялото и в главата - са предизвикали гибелта на 61-годишния Алексей Петров. По предприемача е стреляно с автоматизирано оръжие със специфични муниции - патрони с хидрошоков резултат. Това демонстрираха резултатите от съдебномедицинската експертиза.

При стрелбата пострада и 48-годишната треньорка по тенис и планински лидер Мирослава Михайлова, която придружавала Петров по нормалния му за разходка маршрут между столичния кв. " Драгалевци " и междинната станция на лифта " Бай Кръстьо ". Седмица след покушението от вътрешното ведомство обрисуваха водещите версии - възмездие или задължения, издирването на причинителите и поръчителите продължава.

Михайлова е дала задоволително данни за описанието на причинителя и за неговото държание по време на стрелбата, сподели през октомври основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев. На въпрос къде е причинителят, той съобщи, че догатките са доста - допустимо е да е у нас, само че е допустимо и да е напуснал България.

 Похищение, изтезание и разстрел

Петър Александров - наследник на някогашния финансов министър Стоян Александров, и погребалният сътрудник Александър Кинов бяха арестувани и упрекнати в първите дни на 2024 година за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев в София. 

До арестите се стигна часове след подаването на сигнала от майката на Кирил Русев на 5 януари, че синът ѝ е липсващ и не дава отговор на телефона си. Основният претекст съгласно Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са неуредени финансови връзки на жертвата със Стоян Александров, а след гибелта му и със сина му Петър.

Разследващите откриха тялото на 49-годишния мъж в морга в столицата. Трупът бил квалифициран за кремация в моргата, наета от Кинов. Той е гробокопач по специалност и е наясно с процедурите, като дал на погребална организация подправен акт за гибел на името на действително съществуващо лице. Разследването откри, че Русев е бил малтретиран преди да бъде убит. Жертвата издъхнала от две огнестрелни рани в региона на торса и една в региона на единия крайник.

На 18 януари Софийският апелативен съд остави дефинитивно в ареста двамата мъже, а разследващите проверяват активността на всички компании, които се ръководят от Петър Александров. 

Тъща удуши 44-годишния Пейо в личната му кола

В същия ден, когато САС наложи най-тежките ограничения за неотклонение на обвинените за убийството на Кирил Русев, пред блок 308 на улица " Елемаг " в столичния квартал " Изгрев бе осъществено закононарушение, което потресе обществото. 

44-годишният Пейо Пеев бе удушен в личния си автомобил, а за бруталното ликвидиране бяха задържани  33-годишната му брачна половинка Габриела Славова-Пеева и 54-годишната й майка Красимира Трифонова - посланик от кариерата и някогашен консул на България в Тайланд.

Тялото на мъжа бе намерено на идващия ден - 19 януари, в лекия автомобил, оставен от майката и дъщерята край хижа " Алеко " на Витоша. А при осъществената в Съдебна медицина аутопсия бе открито, че причина за гибелта му е " остра сърдечно съдова и дихателна непълнота " и надлежно " механична асфиксия " от прилепяне на шията, т.е. Пейо е бил удушен.

Основната версия за убийството е спор за наставнически права. Пейо и Габриела имат две деца - 6-годишният Михаел и 4-месечният Кристиян, само че за бащинството на второто момченце претендира и някогашният народен представител от Политическа партия Велико Минков. 

" Възможно е да има и други арестувани и кръгът на обвинените да се разшири. Може да са помогнали за укриване на колата, тялото, да се заличат следите. Доказано е, че жертвата е удушена. Има фрапантен запис, който се употребява за потребностите на наказателното произвеждане ", сподели преди дни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Междувременно майката и дъщерята са в ареста, откакто в началото магистратите постановиха по-лека мярка за неотклонение на 33-годишната Габриела - " домакински арест ", с цел да може да се грижи за децата си. След като стана ясно, че обществените служащи са извели момчетата от вкъщи на младата жена и са ги поверили на грижите на майката на убития Пейо, съдът реши да върне в килията Славова. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР