Бяхме пасивни за Крим, ако постъпим така и с Донбас,

...
Бяхме пасивни за Крим, ако постъпим така и с Донбас,
Коментари Харесай

Радан Кънев: Ако замълчим за Донбас, следват Киев и България -

Бяхме пасивни за Крим, в случай че постъпим по този начин и с Донбас, следват Киев и България. Не можем да си позволим да сме пасивни. Руската експанзия не е закононарушение без жертви. 

Това съобщи евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) по време на Брюкселския конгрес, където се организира полемика на тематика:  " Трябва ли да изолираме Русия? ". Тезата на Кънев е, че по-голямата част от енергийния експорт на Русия за Европа би трябвало да бъде неразрешен до края на годината, както и да се наложат още необятни наказания против съветски банки, предприятия и олигарси.

" Изолацията не значи единствено наказания и война - една от задачите на глобите е да няма война. Очевидно руснаците са задоволително луди, с цел да стартират война, само че ние, Слава Богу, не сме. Този спор ще се реши в някакъв миг посредством стопански напън и даването на достатъчно оръжия на Украйна. Русия би могла да загуби поради икономическо безсилие, правила го е нееднократно ", сподели българският евродепутат. 

Брюкселският конгрес на фонд Маршал на Съединените щати (GMF) е водеща платформа за международни водачи, политици и специалисти от разнообразни браншове, които оформят трансатлантическия дневен ред и разискват световни провокации.

Дипломатът Майкъл Макфол, служил като дипломат на Съединени американски щати в Русия от 2012 до 2014 година, също защитаваше тезата, че Русия би трябвало да бъде изолирана от Запада. Двамата съперници на Кънев и Макфол бяха старшият сътрудник-резидент в Атлантическия съвет на Съединени американски щати Ема Ашфърд и Джонас Шенде - главен икономист в неправителствената организация Fiscal Policy Institute (Институт за фискална политика). 

Радан Кънев уточни, че историята постоянно лежи в основата на съветските политически решения. Според него Западът има " наивна и рискова " фантазия да интегрира Русия в интернационалната общественост. Кънев посочи, че нееднократно в историята Русия се е възползвала от интеграцията си в интернационалната общественост и е употребила новата си власт, с цел да подчини, репресира и даже заличи огромна част от Източна Европа от международната карта. 

Джонас Шенде твърди, че Руската федерация се намира в преференциална фискална позиция, защото разполага с доста запаси и зърно. Според Шенде Русия се оправя " сносно " стопански, докато в Европа хората всеобщо изпитват усложнения поради растящата инфлация. Той уточни, че доста европейски стопански системи все по този начин разчитат на съветската сила. Икономистът е на мнение, че има само един ясен победител в тази обстановката - Китай. Джонас Шенде чака, че ако Китай съчетае ресурсите си с съветската сила, това ще докара до появяването на световен съперник в Азия, с който Запада мъчно би могъл да се оправи.

Бившият американски дипломат Майкъл Макфол посочи, че изолацията на Русия е най-хубавият метод за реализиране на американските национални и интернационалните ползи.  " Ще приемете ли анексацията на половин Украйна в името на това да се разбирате с Путин? Ще стиснете ли ръката на индивида, който изкла хиляди хора в Мариупол? ", попита реторично Макфол. 

Ема Ашфърд съобщи, че моралните причини в интерес на изолацията на Русия са ясни, само че че има и доста на практика съображения, заради които е мъчно да се твърди, че тази тактика ще бъде ефикасна за Запада. Ашфърд счита, че цената на дълготрайната изолираност на Русия е огромна за Европа и света. Тя уточни, че сега има сътресения в голям брой европейски държавни управления, измежду които и България. Според нея дълготрайната изолираност на Русия би довела до вътрешно укрепване на властта на съветския президент Владимир Путин, а не противоположното, както към този момент се случва. " Санкциите укрепват властническите режими ", сподели Ема Ашфърд. 

Радан Кънев сподели, че Европейският съюз е подвластен от съветските енергийни доставки и че това е сериозен проблем, който стои на дневен ред пред европейските законодатели. " Проблемът е, че не изолирахме Русия още през 2014 година, когато анексира Крим ", сподели той. 

Кънев сподели графики, съгласно които вносът на съветски природен газ в Европейски Съюз е повишен след анексията на Крим, като най-много Италия и Германия са нараснали потреблението си. 

" Що се отнася до износа на газ, Русия е подвластна от Европа. Тя няма къде да продава газа си, в случай че го прекъснем. 70% от съветския експорт на сила отива в Европейски Съюз. Ако не предприемем нищо, какво ще последва - моята страна България, Румъния, Молдова? Ние нямаме отговор на този въпрос. Да, боли, глобите са мъчителни, само че ние сме във война и виждаме кой е насилникът ", каза той. 

Според Кънев икономическата и политическата изолираност на Русия няма да раздели света, както е било по време на Студената война, защото Руската федерация е в пъти по-слаба от СССР по времето на ръководството на Леонид Брежнев.

" Аргументите на моите съперници са, че побойникът - Русия - е прекомерно мощен и по тази причина трябва да го приемем, както и че побойникът се оправя добре стопански. Ще ви дам един образец: в България имаме мощни проруски усеща и доста мощни стопански връзки с Русия. Изградихме " Турски поток ", противопоставихме се на глобите на Европейски Съюз против Русия и не изпратихме оръжия на Украйна. Крайният резултат беше, че бяхме една от първите европейски страни, на която ѝ спряха газа ", съобщи евродепутатът от ЕНП Радан Кънев.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР