БВП на САЩ регистрира спад от 0.2% за тримесечието спрямо

...
БВП на САЩ регистрира спад от 0.2% за тримесечието спрямо
Коментари Харесай

Американската икономика се сви за второ поредно тримесечие

БВП на Съединени американски щати записва спад от 0.2% за тримесечието по отношение на предходното поради спад на вложенията и потреблението на артикули. След като се сви и през интервала януари-март, механически стопанската система към този момент е в криза. Пазарът на труда към този момент е постоянен и данните надали ще трансформират проектите на Фед за покачване на лихвите, считат анализатори.
Американската стопанска система записва неочакван спад от 0.2% през второто тримесечие по отношение на предходното и механически изпадна в криза, откакто се сви с 0.4% и през интервала януари-март. Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати е намалял с годишен ритъм от 0.9% на фона на рекордно високата за последните четири десетилетия инфлация, която изяжда покупателната дарба на семействата. Част от спада е в следствие и на покачващите се лихви, които удариха потреблението, капиталовата интензивност и търсенето на жилища.

Въпреки общото стесняване, частното ползване е повишено с 1%, което е показателно, че бюджетите на семействата са към момента постоянни. Частните разноски се изместват от стоките, при които има спад, към услугите, които компенсират. За цялостния неприятен резултат най-вече способства понижението в вложенията от 13.5%, в основата на което стоят запасите. По-ниски са и държавните разноски, като обвързваните с защита порастват за сметка на останалите.
Реклама
Данните на Бюрото за стопански разбори (BEA) са предварителни и съставляват най-ранната моментна картина на стопанската система. В следствие те постоянно биват ревизирани. Макар рецесията официално да се дефинира като спад на Брутният вътрешен продукт през две поредни тримесечия, дали такава е настъпила последната дума има Националното бюро за стопански проучвания (NBER), което би трябвало да вземе поради дълбочината на спада и други знаци. По всичко обаче проличава, че американската стопанска система не е в най-хубавата си форма.
Спадът надали ще промени проектите на Фед
Регистрираният спад е непредвиден, защото множеството анализатори предвидиха Брутният вътрешен продукт да нарасне с годишен ритъм от 0.4-0.5% през тримесечието. Данните идват ден откакто като част от напъните си да потуши инфлацията. " Смятаме, че е належащо растежът да се забави, " сподели в сряда ръководителят на централната банка Джером Пауъл, " с цел да може предлагането да навакса ". Макар резултатът до известна степен да е издирван, салдото става все по-труден за банката. Анализаторите по-скоро не чакат разочароващите данни на накарат Фед да се отклони от проектите си за по-нататъшно стягане на паричните условия.

Икономическото възобновяване на Съединени американски щати следва забавна траектория с отслабващо произвеждане, само че мощен растеж на работните места и постоянен пазар на труда. Нивото на безработица, основен показател за положението на стопанската система, се задържа устойчиво ниско на 3.6% през последните четири месеца, а работодателите не престават да наемат с бързи темпове. Повечето икономисти в допитванията на The Wall Street Journal чакат растеж на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие, въпреки прогнозите в последно време да стават все по-умерени.
Реклама
" Брутният вътрешен продукт е една мярка за икономическа интензивност, само че колкото и цялостна да наподобява, пазарът на труда ще бъде най-хубавият индикатор за това дали в действителност сме се насочили към криза и дали бизнесът в действителност понижава наемането на чиновници, " разяснява пред FT Грегъри Дако, икономист от EY-Parthenon.

Въпреки това последните данни са удар за Белия дом, а стопански крах може да коства на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември.
Свързани публикации Газовата рецесия покачва вероятността за криза в еврозоната 28 юли 2022, 15:08 Фед подвигна лихвата с 0.75 пункта за втори следващ месец 27 юли 2022, 23:28 Alphabet и Microsoft към този момент усещат резултатите от новите стопански действителности 27 юли 2022, 12:03 Американските банки се приготвят за " комплицирани времена " 22 юли 2022, 06:57 Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР