БВП на Китай е нараснал с 4.9% годишно през третото

...
БВП на Китай е нараснал с 4.9% годишно през третото
Коментари Харесай

Китай отчете 4.9% икономическият растеж през третото тримесечие

БВП на Китай е повишен с 4.9% годишно през третото тримесечие след 3.2% нарастване през второто - внезапен поврат след историческия икономически спад при започване на годината. Тези данни значат, че растежът на азиатския исполин напредва към предпандемичните 6%, реализирани през третото тримесечие на 2019-а.

Основен принос за мощното възобновяване има индустриалният отрасъл, който продължава да е главен мотор на китайския напредък с най-силния си за тази година растеж от 6.9% през септември - тъкмо колкото и през декември 2019-а преди да избухне пандемията от ковид.

Налице са и признаци за разширение на потреблението на семействата тъкмо когато международното търсене попада за следващ път под мощен напън. Продажбите на дребно, които изоставаха съществено от общия напредък, регистрираха най-силното си достижение за тази година със своя растеж от 3.3% през септември след 0.5% нарастване през август и след предходните седем следващи месеца на спад.

Анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз асет мениджмънт " чакат "националната икономическа интензивност да се възстановява през идните тримесечия ". И означават, че "когато самостоятелното ползване се усъвършенства, то може да изпревари вложенията и да се трансформира в главен мотор на вътрешното търсене ".

Китай печели от сполучливото преодоляване на разпространяването на пандемията, като новорегистрираните случаи на инфектираните от вируса в страната през последните седмици са надалеч под скока им в мощните индустриални страни по света. По оценка на икономисти, азиатският колос евентуално ще е единственото огромно международно стопанство с позитивен напредък през тази година. Експертите считат, че краткосрочният напредък на страната наподобява обезпечен и предизвикването пред държавното управление е да върне доверието на бизнеса и на семействата, да съживи частните вложения и да поддържа мощен растеж на самостоятелното ползване.

МВФ чака световния напредък през тази година да е негативен и най-слаб след Великата меланхолия през 30-е години на предишния век. Експертите на фонда предизвестяват за повторна криза в Европа поради внезапния скок на заболелите от COVID-19.

В Китай индустриалният напредък и засилената интензивност на строителния отрасъл изострят апетита за първични материали и материали в страната, която е внесла рекордно количество артикули през септември. Инвестициите в недвижими парцели са нарастнали с 5.6% от началото на годината, а вносът е скочил с 10% през предишния месец - най-силно за 2020-а. Безработицата е 5.4 %.

Силното икономическо възобновяване на Китай оказва помощ за нарастването на интернационалното търсене на активите на страната. Пазарната оценка на китайския континентален юан е скочила с 3.8% от началото на годината. Китайската валута се търгуваше наоколо до най-високата си за последните 18 месеца цена от 6.7020 юана за един $ в ранното утро на 19 октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР