Знаете ли, че всеки българин изхвърля по 68 кг храна

...
Знаете ли, че всеки българин изхвърля по 68 кг храна
Коментари Харесай

Джейн, която спасява храна от изхвърляне: Подарявам ѝ втори живот

Знаете ли, че всеки българин изхвърля по 68 кг храна на година, а в някои европейски страни количеството хранителни боклуци надвишава 130 кг? България демонстрира позитивни резултати в тази ранглиста, защото съумява да понижи разхищението на храна през последните години.

Глобалният проблем се трансформира и в персонална идея на от ден на ден хора. Джейн Димитрова е измежду тях. За нея ви описваме в поредицата ни „ Жените на България “ .

 Цветелина Николова: За да управляваш мъжки бизнес като винопроизводството, би трябвало твърда ръка (ВИДЕО) Жените на България 5 мин. Цветелина Николова: За да управляваш мъжки бизнес като винопроизводството, би трябвало твърда ръка (ВИДЕО)  Тайна в кутията Foodobox: Как да спасиш годна храна от изхвърляне (ВИДЕО) ESG 4 мин. Тайна в кутията Foodobox: Как да спасиш годна храна от изхвърляне (ВИДЕО)  Какво има в една избавена кутия на Foodobox? (ВИДЕО) ESG 3 мин. Какво има в една избавена кутия на Foodobox? (ВИДЕО)  Цветелина Николова: За да управляваш мъжки бизнес като винопроизводството, би трябвало твърда ръка (ВИДЕО) Жените на България 5 мин. Цветелина Николова: За да управляваш мъжки бизнес като винопроизводството, би трябвало твърда ръка (ВИДЕО)  Тайна в кутията Foodobox: Как да спасиш годна храна от изхвърляне (ВИДЕО) ESG 4 мин. Тайна в кутията Foodobox: Как да спасиш годна храна от изхвърляне (ВИДЕО)  Какво има в една избавена кутия на Foodobox? (ВИДЕО) ESG 3 мин. Какво има в една избавена кутия на Foodobox? (ВИДЕО)

Снимка: Джейн Димитрова, персонален списък

Докато учи в Италия, тя стартира да търси различни способи на здравословната, качествена, само че и евтина храна. Така попада на локални цифрови приложения, от които може да си поръчва, само че и да я избавя от изхвърляне.

„ Да спасиш храна, значи да ѝ подариш втори живот. Тя към този момент е основана и чака някого на витрината, вместо да бъде изхвърлена “ , споделя Джейн.

След като приключва бакалавър по „ Бизнес и стопанска система “ в Болонския университет, тя става и петият чиновник на датската компания, създала платформата. Две години по-късно тя има екип от 200 души, като покриват целия италиански пазар.

 Джейн Димитрова Снимка: Джейн Димитрова, персонален списък

„ Беше битка да спасиш храна и мъчно да се доредиш до кутиите – всеки ден опитваш нещо друго от заведения за хранене, спестяваш и пари “, споделя Джейн.

С настъпването на пандемията обаче Джейн се прибира в България и открива, че у нас липсва сходно приложение. Така се ражда концепцията за първия български стартъп за избавяне на храна FoodObox.

Образованието ѝ по предприемачество, както и опитът в датската компания, ѝ дават база за основаването на личен бизнес вкъщи.

Снимка: Джейн Димитрова, персонален списък

„ Бързо срещнах хора, които харесаха и поддържаха концепцията ми. Така се срещнах и с моя сътрудник Велин Керков, който напусна работата си в IT компания, с цел да се движим в една посока “, споделя предприемачката.

Проектът ѝ е персонална идея, в която тя съумява да въвлече хиляди хора у нас, само че и значително бизнеси – всички, обединени от напъните ни за смяна. Скептицизмът първоначално е огромен, само че две години и половина след основаването си, приложението има близо 90 хиляди консуматори.

Снимка: Джейн Димитрова, персонален списък

Екипът е дребен, само че обгръща над 500 заведения в няколко града в България, както и в Букурещ, Румъния. Количеството избавена храна за този интервал е към 50 тона, като дневно хората съумяват да спасят сред 50 и 150 кг.

Снимка: Джейн Димитрова, персонален списък

„ Когато човек избави първата си кутия, след това купува втора и трета “, споделя Джейн и добавя, че всеки от нас може да работи върху проблем, когато осъзнае какви са последствията от него.

Тя си спомня и детството си. Въпреки че израства в София, Джейн постоянно прекарва летата си на село, където са имали градина и са гледали животни. Всичко е идвало от фермата до трапезата. Тогава е виждала какъв брой труд и старания са нужни, с цел да произведем храната, която консумираме.

Снимка: Евгений Милов

„ Така се породи и моята обич към храната. Много я оценявам като запас. Никога не изхвърлям. Старая се да я консервирам, да върша и зимнина “ , споделя тя.

А животът ѝ в Италия задълбочава още повече тази връзка, защото кулинарията е на респект в южната страна и всеки умее да се любува на храната.

„ Силно имам вяра в концепцията и това ме движи. Може би в случай че знаех какви провокации ме чакат, надали щях да пожертвам за бизнеса си, само че имам вяра, че съм на верния път “, споделя Джейн. А по-важното е, че по този път не върви сама.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР