Бурно неодобрение предизвикаха предложените промени в Закона за собствеността и

...
Бурно неодобрение предизвикаха предложените промени в Закона за собствеността и
Коментари Харесай

Предложените промени в Закона за земеделските земи били стъпка назад

Бурно отрицание провокираха препоръчаните промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи , оповестено за публично разискване. Предложението визира опцията за подписване на съглашения сред притежателите и ползвателите на земя, прецизира БНР.

Авторите на смяната настояват, че задачата е да се улесни вземането на решения в случаите, когато през съответната стопанска година са показани два или повече контракта за прилагане на еднакъв аграрни регион.
 Ковачева желае удължение на периода за възбрана на продажбите на общинските земи
Ковачева желае удължение на периода за възбрана на продажбите на общинските земи

Омбудсманът упорства да се одобри съответна регулаторна рамка

От своя страна притежателите на земи, и арендаторите считат, че с тази смяна ще се възобновят всеобщите злоупотреби с подправени контракти за отдаване чартърен и аренда на земеделска земя. Предвиждат, че по този начин ще бъдат застрашени правата на притежателите и дребните ползватели на земеделска земя и ще сътвори риск от корупционни практики.

По думите на ръководителя на А социацията на притежателите на аграрни земи Стайко Стайков д оста години е лишило приемането на разнообразни промени, с които да защитят собствеността и използването на земята. " В момента с новите оферти се предлага вид, който не обяснява по какъв метод ще защитим самите контракти ", сподели той.

Според него с измененията ще се приравнят един тип ойто е вложил дълготрайно и е сключил дълготраен контракт, да се приравни надали не с договорите на коляно. Така се основават едни предпоставки да се върнем много години обратно, когато се използваха тези подправени контракти и нямаше правно съображение, изясни Стайков.
 Закон за земеделските земи застрашавал териториалната целокупност на България
Закон за земеделските земи застрашавал териториалната целокупност на България

" Възраждане " упорстват мораториумът за пазаруване на земя от чужденци да остане в действие

" Най-голямото ни терзание е, че отначало ще настане безпорядък, в който ще се даде опция да се разбият блоковете по прилагане, да се нарушат правните учредения , за които дълго сме се борили. Ще се образуват нови бели петна, в които дребният и междинният фермер ще пострадат най-вече и се основава предп оставка за нарушение на блокове в масивите и водене на безспирни каузи кой е в правото на прилагане на земята ".

На същото мнение е и ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. " Това е метод да се оправиш с конкуренцията по най-лесния метод. Хващаш един господинчо, изписва един куп контракти и трансформира съглашението на цялото землище ", сподели Костадинов.
 Протест на арендатори и притежатели на аграрни земи в Хаджидимово
Протест на арендатори и притежатели на аграрни земи в Хаджидимово

Фирми ще обработват нивите им без тяхно разрешение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР