Бургас. Сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени

...
Бургас. Сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени
Коментари Харесай

Бургас: Сопраното Йоана Железчева ще дебютира в постановката „Норма“ на сцената на Летния театър

Бургас. Сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени огромна част от основните функции в продукциите на Държавна опера – Бургас, ще дебютира в „ Норма “ през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Община Бургас. Железчева ще се показа със състава на бургаската опера на тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „ Емил Чакъров “ на сцената на Летния спектакъл. Освен нея в постановката ще забележим Даниела Дякова като жрицата Адалджиза, Борис Луков като римския проконсул Северио Полионе, Делян Славов като висшия сановник Оровезо, Магдалена Георгиева като Клодилда и Вълю Тотев като Флавио. Постановката е на режисьора Дарина Главанакова, а диригент е маестро Иван Кожухаров. Бургаският театър на „ Норма “ ще се състои единствено два дни преди Йоана Железчева и компания да се появят със същата режисура на оперния фестивал „ Сцена на вековете “ във Велико Търново, който Държавна опера – Бургас имаше достойнството да открие тази година.
Йоана Железчева е приключила НАМТИ „ Панчо Владигеров “ в класа на Христина Ангелакова. Лауреат на състезанието за млади оперни артисти „ Христо Бръмбаров “. Печели премията на публиката на фестивала „ Пълдин “ и други. Публиката я познава като Чочосан от „ Мадам Бътерфлай “, Лиу от „ Турандот “, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет от „ Макбет “ и други Освен дебюта й в „ Норма “ Йоана приготвя присъединяване си през септември с „ Аида “ на фестивала „ Дионисия “ на остров Корфу. Само преди месец тя партнира като Аида на един от десетте международни топтенора Камен Чанев по време на Бургаски музикални празници „ Емил Чакъров “.
Даниела Дякова е приключила НАМТИ „ Панчо Владигеров “ в класа на проф. Руско Русков и е специализирала в класа на оперната прима и някогашен шеф на Софийска национална опера Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия в „ Scuola civica di musica “ – Милано и „ Accademia D’arte Lirica “ – Озимо. Лауреат е на състезанието „ Георги Златев – Черкин “ и „ Цветана Дякович “. Известна е като „ най-хубавата българска Кармен “. Едни от най-запомнящите се нейни функции са на Еболи от „ Дон Карлос “, Амнерис от „ Аида “, Азучена от „ Трубадур “, Прециозила от „ Силата на ориста “ и други
Борис Луков е един от младите и извънредно надарени български тенори – солист в триото „ Уникалните гласове “, известни като „ Тримата български тенори “. Внук е на националната актриса Лиляна Анастасова, емблематична солистка на оперния спектакъл във Варна. Луков е приключил НМА „ Панчо Владигеров “ в класа на проф. Нико Исаков. Той не за пръв път ще партнира на Йоана Железчева на сцената – двамата са изпълнявали централните партии в „ Мадам Бътерфлай “ на Пучини, където Железчева построява най-характерния си облик.
Делян Славов след магистратура с оперно пеене в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ специализира в Българската академия за изкуство и просвета „ Борис Христов “ в Рим при Мирела Паруто и Бруно Кали – президент на Римската музикална академия „ Санта Чечилия “, и в майсторските класове на световноизвестното сопрано Рената Ското в същия музикален институт. Сред най-впечатляващите му изяви са празничния концерт на Кралската Академия в Брюксел във връзка присъединението на България към Европейския съюз, гастролите му на сцената на Македонската опера и балет в Скопие, присъединяване на фестивала „ Bell Canto “ в Монреал, Канада, дружно със световноизвестното сопрано Джун Андерсън под диригентството на Кент Нагано.
Не по-малко забавна е биографията на диригента на постановката маестро Иван Кожухаров. Той е приключил Държавната консерватория „ Н. Римски-Корсаков “ в Санкт Петербург, където учи оперно-симфонично диригентство при професорите Шерман, Рабинович, Арвид и Марис Янсонс. Завършва с отличие като отличник на випуска, а дипломният му план „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт е сниман от руската телевизия. В България работи поредно като диригент и основен диригент на Бургаската опера, основен диригент и основен живописен началник на Бургаската филхармония, музикален шеф и основен диригент на Оперно-филхармонично сдружение – Бургас, основен диригент на Държавна опера – Бургас. Успоредно работи като диригент на Държавната опера в Измир – Турция, непрекъснат гост-диригент на Филхармонията в Санкт-Петербург, Президентският симфоничен оркестър в Анкара и на оркестъра „ Prima la musica “ в Аалст – Белгия. Полуфиналист на състезанието „ Херберт декор Караян “, лауреат и притежател на Голямата премия на името на Бела Барток от Третия интернационален конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. Маестро Кожухаров е имал привилегията да дирижира Лондонския симфоничен оркестър по време на записи за саундтрака на италианския игрален филм „ Ii Peccato e la Vergogna “ в звукозаписното студио „ Abbey Road “, известно като студиото на „ Бийтълс “.
Операта „ Норма “ е измежду най-известните творби на италианския композитор Винченцо Белини. Тя е известна с най-впечатляващата песен – „ Каста дива “. Самата творба се дефинира като аршин за красиво пеене „ белканто “ и комбиниране на поезия и покруса. Той основава творбата си по творбата на Александър Суме „ Норма, или Детеубийството “. Белини е въодушевен да напише „ Норма “ от своя либретист Романи и от най-хубавата певица на своето време – Джудита Паста. Въпреки че премиерата й се проваля, второто ѝ зрелище е същински възторг. Това е най-ценната творба на Белини. В либретото е заложена легентада за поробената от римляните Галия. Дъщерята на висшия сановник на друидите Оровезо, Норма, е нарушила свещения си обет на жрица в храма и скрито се е омъжила за римския проконсул Северио Полионе, поробил родината ѝ. Те имат две деца, само че Полионе се е влюбил в младата жрица Адалджиза. Норма изрича знамение, че Рим ще загине поради личната си уязвимост и храбростта на галските воини. Скоро по-късно тя схваща, че нейният Полионе към този момент не я обича, само че към момента не знае коя е нейната съперница. В същото време Адалджиза идва при нея и й признава, че е влюбена в женен мъж и моли да бъде освободена от жреческия ѝ обет. В този миг влиза Полионе и от разстройването му Норма схваща коя е нейната съперница. Гневът ѝ засрамва Адалджиза и тя дава дума, че ще се откаже от любовта си към Полионе. В отчаянието си Норма замисля да убие двете си деца и да постави завършек на живота си. Все отново майчината обич надвива над желанието за отплата и тя моли приятелката си Клотилда, до момента в който моли Адалджиза да се грижи за децата като за свои. Адалджиза обаче още веднъж декларира, че се отхвърля от любовта си.
Галите се бунтуват и упорстват Оровезо да ги поведе против римляните, само че основният сановник споделя, че боговете не желаят война. Норма приканва народа да се преструва на обуздан, с цел да се приготви за решителната борба. Също по този начин ще завоюва време, с цел да разбере дали Адалджиза ще съблюдава обещанието си, само че бързо схваща, че двамата влюбени отново са се срещали. Норма е ядосана и афишира войната против римляните. В същото време в храма на друидите е хванат Полионе, който е считал да отвлече Адалджиза. Норма го заплашва, че ще изпрати жрицата на клада поради нарушената ѝ клетва. Полионе моли за прошка, само че брачната половинка му заповядва да приготвят кладата освен за опетнилата достойнството на Галия жрица, само че и за личния ѝ мъж. Трябва единствено да бъде изречено името на обречената. Всички чакат да чуят името на Адалджиза, само че Норма изрича своето. Полионе е изумен. Едва в този момент схваща силата на любовта ѝ. Любовта на римлянина към жрицата на галите пламва още веднъж и той самоуверено застава на кладата до своята вярна брачна половинка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР