Бургас. Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас

...
Бургас. Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас
Коментари Харесай

Бургас: Общината предупреждава жителите на града за потенциална опасност от заразяване със западнонилска треска

Бургас. Няма потребност от суматоха и боязън, само че Община Бургас се усеща длъжна да предизвести своите поданици и посетители, че съществува евентуална заплаха от разпространяване на вируса на западнонилската тресчица тук. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В момента има недоказано, само че съществуващо подозрение за една-единствена жена от нашия град, която демонстрира огромна част от признаците на това заболяване. За страдание, изцяло несъмнено е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в прилежащата община Созопол са носители на вируса на западнонилската тресчица.
В отговор на евентуалната заплаха, през идващите дни Община Бургас ще организира засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират доста хора, и в биотопите, където се развъждат комари. Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява най-вече животни и най-много птици, само че е рисков и за хората.
Общината също по този начин е предизвестила всички лечебни заведения на своя територия да наблюдават деликатно за възможни случаи на западнонилска тресчица, тъй като тя се диагностицира мъчно. 80 % от инфектираните не демонстрират никакви признаци. При останалите 20 % признаците на заболяването са доста сходни на грип – температура, болки в тялото, изнемощялост, отичане на лимфните възли. При 1 % от заболелите изходът е летален и провокиран от след това развъртян енцефалит или менингит. Това са главно възрастни и хора с отслабена имунна система, напълно дребни деца.
Това лято смъртни случаи от западнонилска тресчица има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.
" Когато излизате измежду природата, целесъобразно е да си носите и употребявате репелент. При най-малки подозрения отидете при персоналния си доктор и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари вкъщи са разнородни – мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства… Използвайте ги! ", приканват от Общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР