Бургас. Англичанинът, който обича всичко българско и превежда класиците на

...
Бургас. Англичанинът, който обича всичко българско и превежда класиците на
Коментари Харесай

Учителят на Петя Дубарова - Кристофър Бъкстон - ще направи премиера на книгата си „Проклятието на вечните сънища“ в Бургас на 22 юни

Бургас. Англичанинът, който обича всичко българско и превежда класиците на българската лирика на британски, измежду които стихове на Дебелянов, Ботев, Вазов, Славейков, Дора Габе и други, показва последния си шести разказ в Бургас. Това оповестиха от Общината . Премиерата на книгата „ Проклятието на безконечните сънища " (ИК " Знаци ", превод Дора Велева) ще се състои на 22 юни (вторник) от 17.30 часа в зала „ Петя Дубарова ” на КЦ „ Морско казино ”.

Джордж е основният воин в новия разказ на Бъкстон. Той е феодален духовник, противозаконен и чужд наследник на значим аристократ. Неговата история е историята на всеки западняк, който се среща с източната действителност. Прикован в под земята гроб в Созопол, заровен като върколак в 14 век, Джордж е жертван да претърпява неведнъж житейския си път, до момента в който душата му чака избавление. Когато Отец Джордж среща Тодор-Светослав Тертер – свръхинтелигентен, внимателен и по принцип песимистичен млад българин, наследник на някогашен цар на България, заложник на татарите, приключенията следват едно след друго… Сега заровеният се ослушва с неспокойствие в стъпките над гроба. Това са стъпките на археолози от 21 век. Когато го освободят, неговата душа ще се всели в тялото на близкостоящия и ще откри покой. Това в резюме е сюжетът на книгата, която приковава вниманието на читателя още с първите си страници.

Кристофър Бъкстон е създател на романите, преведени на български език – „ Далече от Дунава “ (2006, 2017), „ Прудънс и аленият Барон “ (2008); „ Радослава и викингският принц “ (2011), „ Завръщане “ (2017), „ Бележникът на дявола “ (2019). Последният му разказ „ Проклятието на безконечните сънища ” излиза след две годишна пауза. В този интервал светът минава през пандемията, създателят губи брачната половинка си Анна.

„ Както доста от моите герои бях привикнал с концепцията, че ще бъда самичък през целия си живот. От 10 годишна възраст се научих по кое време да мълча, тъй като съм израснал по Интернати. Когато пристигнах тук срещнах любовта. Моята Анна беше моят център. С нея заобичах още повече историята и културата на България. За страдание малко откакто приключих романа, тя си отиде. Замислено е книгата да има продължение, любовта също ще откри своето място ” – показа създателя

За своите сънища, Бъкстон споделя, че постоянно се разсънва с чувството за нещо вълнуващо. Много постоянно му се е случвало да има сходни сънища със своята майка, която е била актриса. В сънищата си тя си забравяла репликите излизайки на сцената за значимо зрелище. Той пък сънувал учениците си и по какъв начин си губи образователните материали.

Кристофър Бъкстон е бил учител в Английската езикова гимназия в Бургас, а една от учениците му е самата поетеса Петя Дубарова. Спомня си за нея като за доста усмихнато и радостно момиче, което стояло в центъра на класната стая. Пишел ѝ постоянно отличен по британски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР