Бум на заболелите от хепатит А в ромския квартал Изток

...
Бум на заболелите от хепатит А в ромския квартал Изток
Коментари Харесай

Бум на хепатит в ромския квартал на Луковит

Бум на заболелите от хепатит А в ромския квартал " Изток " в град Луковит, област Ловеч.

По думите на доктор Сийка Иванова от Регионалната здравна ревизия в Ловеч от началото на месец юни до в този момент в региона са регистрирани 63 случая на хора, заболели от хепатит А. Само през последната седмица от заболяването са се заразили 11 души, оповестява БНР.

Заразените от хепатит са съществени деца на възраст от 1 до 15 години. " Чисто контактно-битова зараза, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава ", добави Иванова.

От началото на месец юни в ловешка област са регистрирани общо 75 случая на инфектирани от хепаит А. За попречване на по-нататъшното разпространяване на заболяването в област Ловеч са подхванати ограничения. Активно вземат участие и общопрактикуващите лекари в градовете, зает е и здравния посредник.

На Община Луковит е издадено наставление за осъществяването на дезинфекционни действия в домовете на ромите, инфектираните от хепатит А.

Ситуацията обаче може да стане и по-лоша - в някои от селата в Луковит се вкарва режим на водата. Става въпрос за селата Торос, Пещерна и Дъбен. Заради дефицит на водоизточниците, водоподаването в тези обитаеми места ще се реализира през едно денонощие. Препоръчва се локалните поданици да съблюдават добра персонална хигиена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР