Бум на двустайните жилища при новото строителство. Според статистиката повече

...
Бум на двустайните жилища при новото строителство. Според статистиката повече
Коментари Харесай

Пазарът на имотите: Бум на двустайните жилища

Бум на двустайните жилища при новото строителство. Според статистиката повече от половината нови жилища във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е дялът на тези с шест и повече стаи.

Какви са водещите критерии за купувачите при избора на жилище и има ли наклонност парцелите да поевтинеят?

Антон и Сълзица са на следващия оглед на жилище. Имат условия бъдещият им дом да е покрай морската градина във Варна, да има аспект към морето и наложително да е ново строителство.

" Ново строителство, тъй като желаеме да си го обзаведем по наш си метод и жанр. Търсим двустайно жилище ", изяснява Антон Дончев.

" Предпочитам просторна дневна, с цел да може да се обособи кухненски ъгъл, в който да има задоволително място. За мен това е доста значимо и ревюто, в случай че може да е по-светъл ", добави Сълзица Янева.

Апартаментът, който преглеждат, е двустаен и в случай че младото семейство го хареса, ще би трябвало да заплати малко над 100 000 евро.

" Цените са такива, каквито са сега на пазара и ние се съобразяваме с тези цени. Решили сме да вземем заем за жилище ", споделя мъжът.

В момента пазарът на парцелите е в обстановка, която специалистите назовават " пазар на продавача ". Тоест за едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената. Това поддържа високи цените на парцелите.

" Очакванията ни са в идващите 6 месеца да има леко задържане на обстановката и да навлезем в по този начин нареченото " плато ", в което да се изравнят продавачите и купувачите и да имаме опция от страна на купувачите за по-добри покупко-продажби ", разясни брокерът Владислав Манов.

След годините на пандемия, брокерите регистрират растеж на продадените жилища за инвестиция.

" Ако става въпрос за живеене, се търси парцел с две и три спални, а в случай че става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент си остава двустайният апартамент, тъй като е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш ", изясни Манов.

По данни на статистиката през третото тримесечие на годината броят на новопостроените жилищни здания е с 13% по-голям в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Очакванията на специалистите са тази наклонност да се резервира и през идната година.

Автор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР