• Премиерът Кирил Петков очаква руският бизнес да се изправи

...
• Премиерът Кирил Петков очаква руският бизнес да се изправи
Коментари Харесай

Петков: Русия е бензиностанция с ракети. Бизнесът ще се вдигне срещу Путин

• Премиерът Кирил Петков чака съветският бизнес да се изправи против президента Владимир Путин вследствие на контрактуваните нощес наказания.

Това стана ясно от думите на Петков пред български публицисти в Брюксел след изключителния Европейски съвет, призован поради съветската експанзия против Украйна.

• Намеса на НАТО в Украйна обаче е невъзможгна, добави Петков. До броени дни съгласно него тази страна щее паднала. Няма да има и въоръжен спор сред пакта и Русия.

• Позицията на София за българския батальон към този момент остава същата – със 700 наши бойци и попълване на дефицитите от съдружниците.

• България е за задоволително мощни ограничения против Русия и нейни представители.

• Същевременно Петков се надява „ Лукойл “ да продължи естествената си работа у нас и да не секват газовите доставки. Премиерът добави, че го е доста гняв поради това, че 11 години не е завършен интерконекторът по границата с Гърция. В противоположен случай в този момент към този момент сме щели да имаме газ от Азербайджан.

Лидерите на страните членки договориха втори пакет от наказания, които би трябвало да обиден съществени браншове от съветската стопанска система. Те би трябвало да отрежат и достъпа до основни технологии.

Това е вторият пакет от наказания. Той би трябвало да бъде утвърден и да влезе в действие през днешния ден следобяд. Президентът Владимир Путин обаче не бе включен в него и евентуално ще остане за трети пакет.

„ Ако аз съм съветски предприемач сега, не бих стоял безучастно, в случай че видя, че някакъв човек, който назовавам мой водач, унищожава цената на моята компания или на моите клиенти “, обоснова се Петков.

Според него е въпрос доколко вътрешната имунна сиистема на съветската страна може да понесе болката от глобите:

„ В България считаме съветската стопанска система за доста мощна. Но в реалност тя е доста лимитирана. Ако пощгледнете Русия на международната карта като част от международната стопанска система, тя е напълно мъничка. Какво има в нея де факто? Петрол, гази оръжия. Тя наподобява на една бензиностанция с ракети. "
Да приказваш с човек, който след 48 часа може да не ее жив
Особено прочувствен е бил диалогът с украинския президент Володимир Зеленски, който е приказвал от бункер, показа Петков. „ Не знам дали още веднъж ще ви видя отново “, приключил Зеленски.

„ Наистина е стряскащо. Човек настръхва, като види, че този човек, с който сега приказва, който моли за помощ и поддръжка, може би след 48 часа няма да е жив “, сподели министър председателят.

Това раздрусало всички водачи към масата. Едно е да гледашжертви по малкия екран, друго е да приказваш с някого, който може и да не оцелее.

„ Европейски Съюз даде ясно да се разбере, че ще приказваме с един грлас, без значение от несъгласията ни най-после излизаме с общи дейности “, добави Петков.

По думите му България е заеела позицията, че е сътрудник на НАТО и поддържа концепцията всички да излязат дружно в един глас.

Никой в Европейски Съюз не е очаквал, че Путин ще нахлуе по подобен метод в Украйна. Очакванията са били, че той ще се ограничи с една или две области. А в този момент към този момент е унищожена една трета от украинската войска.

Във външното министерство в София е основан щаб за евакуация на българи от Украйна.

Колкото до бежанците, това не са тези, с които сме привикнали. А наши родственици, нашетно семейство, както споделил австрийският канцлер. Това са европейци – интелигентни и образовани хора.

Някои от искащите да дойдат в България да вземем за пример обяснили, че са програмисти и единственото, което желаят, е, да работят, а не някой да влиза и да убива фамилиите им.

„ Не е вълна от такива, с които не знаем какво да вършим, не са хора с неразбираемо минало, терористи. А хора, на които преди малко са им взривили летището, крили са се от обстрела в метрото “, заключи министър-председателят.

„ Невероятно е, че това се случва в този момент, тази година в Европа. Оттук нататък България освен още ще осъжда. Ние в действителност поддържаме с един глас, че Русия не може да бъде безнаказана “, сподели още българският министър председател.

След което описа по какъв начин гледал по новинита по какъв начин момчета и от Русия, и от Украйна умират поради „ един водач, който седи на дългата маса и прави извънредно неправилните решения “.

Той изрази страдание, чее глобите няма да пвлияяят директно на Путин. Но България няма избор и не може да стои безучастна. Всяка такава експанзия би трябвало да има цена.
Размахват се единствено ракети
Петков бе помолен да разяснява и думите на министъра на защитата Стефан Янев да не се размахва картата на войната по повод ставащото в Украйна.

„ Каква карта на войната? Те унищожиха през вчерашния ден една трета от армията. Има гърмежи в цяла Украйна. Тук никой не размахва нищо. Единственото, което се размахва сега, са ракети, обстрелване от Руската федерация върху една самостоятелна страна. Тук не можем да приказваме за някакъв баланс на сили, за диалози “, отговори Петков.

„ Това, което разбираме, е, че, за жалост, част от младите момчета от съветската войска не са знаели, че отиват на същинско военно състояние. До последния миг са мислили, че отиват на подготовка. Най-ужасното е, че когато не се живее в демокрацията, това, което се случва в главата на един водач, предопределя какво се случва в живона тна толкоз доста хора “, продължи той.
България е за задоволително мощни ограничения
Разговорите не престават и ще има допълнение към разискваните през вчерашния ден ограничения, увери Петков. Той приказвал с немския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон, с водачите на Балтика и Полша.

Имало последователи на доста мощни и на приблизително мощни ограничения. Нямало обаче глас за меки ограничения.

„ България е за задоволително мощни ограничения “, отговори министър председателят на журналистически въпрос.

И изясни, чее няма по какъв начин да подкрепим възбрана за износа на нефт от Русия, както желали някои страни.

Страната ни поддържа с един глас всички отзиви и няма по никакъв метод да се дели от групата и да има някакви по-слаби или уклончиви отзиви.

Самият Петков подкрепил наказания против хората, взели участие във вземането на решението на съветското държавно управление за нашествието в Украйна.

Кирил Петков разискал деликатно и енергийната сигурност – въпреки всичко националният интгерес е над всичко. На диалога с гръцкия му колека Кириакос Мицотакис станало ясно, че газовата връзка на границата сред двете страни става главен приоритет. И би трябвало да бъдем подготвени за всевъзможни обстановки, в това число съответните наказания.

Обсъдено било също по какъв начин цената на газа в Европа е обвързвана с цената на тока. В момента такава връзка има, само че в случай че може, тези две неща не би трябвало да вървят ръка за ръка. Важно е семействата в Европейски Съюз да не бъдат наранени. Нямало по какъв начин обаче след вчерашните дейности на Русия да се споделя дали да има или не наказания.
Позицията за българския батальон остава същата
Ненамесата по боен метод в в Украйна е реалност. Това е декларирано изрично през вчерашния ден, стана ясно от думите на Петков. Клуб Z попита Петков дали да чакаме България да изиска дъпалнителни войски на НАТО на своя територия.

„ Това към този момент е на равнище съгласуваност на НАТО, Там задействат поредност проекти. България е споделила ясно своята позиция. И това е, че си имаме наш батальон. Дефицитите ще бъдат попълнени от съдружниците “, отговори той.

От НАТО обаче ще решат къде и какви дефицити ще бъдат попълнени.

Повече изясненост ще има довечера, след виртуалната изключителна среща на върха на пакта.

Всички ще работят дружно против хибридните офанзиви. Някои от европейските водачи споделили, че ще има Неправителствени организации, политически партии, което ще се опитат да всеят раздор в позицията на Европейски Съюз. Трябва да се чакат офанзиви, всички свързани с Русия групи ще бъдат задействани.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР