Булгартрансгаз ЕАД и обединениe ДЗЗД Ю ДЖИ ЕС ДРИЛИНГ ЧИРЕН

...
Булгартрансгаз ЕАД и обединениe ДЗЗД Ю ДЖИ ЕС ДРИЛИНГ ЧИРЕН
Коментари Харесай

Подписаха договора за разширение на газовото хранилище в Чирен

" Булгартрансгаз " ЕАД и обединениe ДЗЗД " Ю ДЖИ Европейски Съюз ДРИЛИНГ ЧИРЕН " подписаха контракт за планиране, създаване и въвеждане в употреба на 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажи, с което ще се увеличи експлоатационната сигурност и ще се усилят капацитетните благоприятни условия на подземното газово вместилище " Чирен ". Това съобщиха от пресцентъра на " Булгартрансгаз ". 

Предвижда се да бъдат построени 10 нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, както и 10 броя нови шлейфи, свързващи експлоатационните сондажи с компресорната станция. Точното местонахождение на всеки един сондаж ще бъде несъмнено въз основа на актуализирането на 3D цифровия модел на Чиренската геоложка конструкция и осъществяването на моделиране. Всеки един от новите 10 експлоатационни и 3 наблюдателни сондажи се планува да бъде ситуиран на площадка с приблизителна наранена повърхност 100 кв. м. след сондиране. Стойността на контракта е до 221 221 200  лева без Данък добавена стойност. В рамките на определения консорциум ще работят компании от Съединените Американски Щати, Европа, Турция и Казахстан.

" Проектът за уголемение на хранилището започва преди тринадесет години, а през днешния ден събрахме интернационален екип за неговата сполучлива реализация “, сподели изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов по време на събитието. Той осведоми, че се водят диалози с финансиращи институции от Съединени американски щати за привличане на спомагателен финансов запас. Припомняме, че за осъществяването на плана са отпуснати 78 млн. евро по Механизма за Свързване на Европа и 87 млн. лева от страна на БЕХ. " След довеждане докрай на разширението в хранилището ще могат да се съхраняват 1 милиарда куб. м. природен газ – към 1/3 от потреблението в страната. Това ще подсигурява в забележителен размер синьото гориво за българските консуматори ", акцентира енергийният министър Росен Христов. По думите му това ще даде опция страната ни да се възползва от флуктуациите на пазара.

Проектът за уголемение на потенциала на ПГХ " Чирен " е от стратегическо значение за възстановяване на енергийната сигурност и повишение на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и района. Проектът е със статут " план от общ интерес “ и е част от всички описи на планове от общ интерес за Европейския съюз. В удостоверение на неговата значимост по повод сигурността на енергийните доставки за страната и района, планът има статут на предпочитан план на Инициативата " Три морета ".

За да се реализиран задачите на разширението се работи по създаване на нови надземни уреди,  създаване на подземни уреди и създаване на газопровод, свързващ ПГХ " Чирен " със съществуващата газопреносна система на " Булгартрансгаз " ЕАД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР