Булгаргаз заплаши Топлофикация София, че ще спре доставките на природен

...
Булгаргаз заплаши Топлофикация София, че ще спре доставките на природен
Коментари Харесай

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

" Булгаргаз " заплаши " Топлофикация София ", че ще спре доставките на природен газ, в случай че общинското сдружение не изплати задълженията си. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкодва по време на сесия на Столичния общински съвет. Тя заяви, че час по-рано е получила писмо от държавната компания с гледище за погашение на отговорностите на общинското сдружение, предизвестие за наложително преустановяване на контракта за доставка на природен газ и искане за общо решение с БЕХ и страната. Фандъкова подсети, че ден по-рано е имала среща за настоящото положение на " Топлофикация " в Министерството на финансите и е срещнала схващане от отрасловите министри. Получих уверения, че отоплителният сезон ще бъде обезпечен за 1 милион жители на София, сподели Фандъкова.

" Булгаргаз " е предизвестил своите клиенти, че стопира да им доставя количества газ, които се декларират над контрактуваните. Общественият снабдител поучава компаниите да лимитират потреблението си до размера на авансово утвърдените дневни количества, с цел да се подсигурява " естественото действие на българската газопреносна мрежа ". Фандъкова удостовери, че " Булгаргаз " в действителност разпраща такива писма. " На този стадий не знаем на какво се дължи това искане за ограничение на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който би трябвало наложително се разиска, тъй че да подсигуряваме доставката на нужните количества към София ", уточни кметът.

Междувременно стана известно, че след октомврийското повишаване на природния газ с 36%, държавният снабдител " Булгаргаз " е изискал от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да утвърди ново покачване на цените с над 31% от 1 ноември. Това излиза наяве от заявката на сдружението в КЕВР, което в понеделник разгласи прогнозата си за цената на синьото гориво за декември, само че пропусна да каже каква цена е поискало същия ден за по-скорошния ноември.

Изчислената цена на газа от идващия месец е на база данните за европейската борсова търговия към 11 октомври, където цените предходната седмица доближиха нови върхове, както и придвижването при петрола за предходните месеци, само че в оповестеното заявление са заличени съответните стойности. Посочена е обаче желаната стойност за ноември - 124,76 лева на мегаватчас без налози, такси за транспорт и данък. В момента газът коства 94,54 лева и е под плащаните в Европа цени.

При повишаването от 1 октомври шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов сподели, че сдружението ще внася малко повече количества от азерския газ, чиято цена се образува единствено с петролна съставния елемент, където растежът на цените е по-малък. Не бе посочено какви ще са размерите. Явно обаче и увеличените размери азерски газ не могат да компенсират високите стойности на европейските тържища. Каква ще е в действителност цената на природния газ от ноември ще стане ясно на самия 1 ноември, когато " Булгаргаз " ще внесе поправено предложение в енергийния регулатор, което ще е съгласно данните за борсовите цени на газа за целия октомври.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР