Булгаргаз“ ще участва на годишния търг през октомври за слотове

...
Булгаргаз“ ще участва на годишния търг през октомври за слотове
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ ще опита да купи слотове за втечнен газ за 2023 г.

„ Булгаргаз “ ще взе участие на годишния търг през октомври за слотове за 2023 година зa paзтoвapвaнe нa тaнĸepи c втeчнeн гaз и cъoтвeтнo peгaзифиĸaциятa мy.  Това сподели в предаването изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева в ефира на Българска национална телевизия. Cлeд тoвa щe бъдaт пoĸaнeни нa paзгoвopи фиpми зa дocтaвĸa нa втeчнeн гaз, зa дa мoгaт дa бъдaт cĸлючeни дoгoвopи зa дocтaвĸa нa гaз дo ĸpaя нa 2023 гoдинa.

За 2024 година ще бъде взето решение от Министерския съвет да увеличим потенциала на строящия се терминал в Александруполис от 500 на 1 милиарда куб. метра, което ще ни даде опция да имаме обезпечени най-малко 10 танкера полутечен природен газ, изясни Златева.

Тя добави, че се приготвят търгове за полутечен природен газ и за тръбен газ на хъб „ Балкан “. „ Цената, която реализираме посредством такива аукционни е доста атрактивна “, разяснява Златева.

Тя съобщи, че „ Топлофикация София “ има над 399 милиона лв. отговорности към „ Булгаргаз “. „ През отоплителния сезон нямаме финансови средства, с цел да компенсираме неплатените отговорности на топлофикационните сдружения “, сподели Златева.

По думите ѝ до 20 септември „ Булгаргаз “ би трябвало да заплати 1 000 360 000 лв. към трима снабдители за август и септември, както и предплатено за танкера с полутечен газ за октомври. Тя уточни, че сдружението може да изиска нов заем от страната.

Деница Златева сподели още, че България продължава да подава всеки ден поръчки към „ Газпром “ за количества газ. „ На този стадий нямам информация дали има развиване по договарянията с съветския снабдител “, добави тя.

Остава тайнственост за какво България не си обезпечи терминали за разтоварване на втечнения газ от тези седем танкера, които контракти държавното управление на Кирил Петков, а се отхвърли от шест от тях. На същия този декор обаче разгласи, че ще организира търгове за полутечен газ, който също ще се разтоварва на терминали. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР