Булгаргаз“ ще предложи цена на газа за месец май в

...
Булгаргаз“ ще предложи цена на газа за месец май в
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага по-ниска цена на газа с 5-6% на синьото гориво за май

„ Булгаргаз “ ще предложи цена на газа за месец май в размер сред 55 – 56 лева./MWh, което е намаляване с към 5-6% по отношение на настоящата за април цена от а 58,84 лева./MWh. Това стана ясно по време на извършеното през днешния ден съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Цената е по-ниска и от в началото препоръчаната от сдружението в размер на 57.50 лева./MWh.

Дружеството също по този начин е взело решение да утвърди настояванията на клиентите си да понижат количествата по подписаните контракти. Причината е закъснение на работата на LNG-терминала в Александруполис и стартирането му в употреба 20 дни по-късно от в началото оповестения период. Това е и повода, заради която „ Булгаргаз “ няма да получи декларираните количества синьо гориво. „ При състояние, че каргото от Александруполис няма да пристигна, управлението позволи понижаване “ (на количествата по договорите), “, изясни Людмила Витанова, началник на „ Цени, пазарни разбори и ценообразуване “ в сдружението.  

За да бъдат обезпечени нужните количества, от „ Булгаргаз “ е разгласен търг, който ще се организира на 30 април търг на „ Газов хъб Балкан “, изясни още Витанова.

От думите й обаче стана ясно, че има съществено понижаване на поръчките за доставки - със 100 хиляди МWh. Председателят на КЕВР, Иван Иванов, от своя страна изясни, че и по-рано е видяно понижаване на количествата като по думите му, това се дължи най-вероятно на топлото време, само че и на други фактори.

Председателят на КЕВР не пропусна да регистрира и спада на предстоящата цена от страна на „ Булгаргаз “, само че и обърна внимание на много по-ниските стойности на газовата борса.

Газовото сдружение ще внесе окончателното си заявление за одобряване на цената на газа за идващия месец на 1 май като по увещание на ръководителя на КЕВР в него би трябвало да бъдат отразени и всички условия към забавянето на вноса на LNG от терминала в Александруполис и идния търг. По-късно в границите на закрито съвещание регулаторът ще се произнесе по препоръчаната от „ Булгаргаз “ цена за месец май.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР