Булгаргаз“ очаква понижение на цената на природния газ през февруари,

...
Булгаргаз“ очаква понижение на цената на природния газ през февруари,
Коментари Харесай

Директорът на „Булгаргаз“ очаква поевтиняване на газа през февруари

„ Булгаргаз “ чака намаляване на цената на природния газ през февруари, стана ясно от думите на изпълнителния шеф на сдружението Деница Златева. Повод за прогнозата ѝ дават показателите на газовите тържища, които от декември насам вървят надолу. „ Анализите към днешна дата демонстрират, че такова понижение ще има “ сподели тя в ефира на Nova тази заран, само че въпреки всичко акцентира, че пазарът е динамичен и не се ангажира с съответна цена.

Цената на синьото гориво за януари скочи с 22%. Първоначалното предложение на „ Булгаргаз “, подадено в средата на декември, бе за 40% повишаване, само че последвалото поевтиняване на газа на интернационалните тържища докара до разумно по-ниската цена.

Към днешна дата чакаме понижение на цената, дори с по-голям %, в сравнение с беше нарастването за месец януари “, разяснява Златева.

Това значи, че цената за февруари би се върнала към декемврийските равнища. Все отново би трябвало да се има поради, че общестевеният снабдител прави прогноза за цена в средата на всеки месец и дефинитивно предложение – на първо число на идващия, за който на процедура тя ще важи.

В края на годината цените на Нидерландската газова борса паднаха осезаемо, в това число поради меката зима.

Що се отнася до източниците и догвоорените количества, които също са фактор при ценообразуването, България към този момент внася от Азербайджан през интерконектора с Гърция. Златева разяснява и доставките на полутечен природен газ: „ Имаме снабдители от Европа, от Щатите, ще водим договаряния за закупуване със страните от Близкия изток “.

Относно стратегическия контракт с турската „ Боташ “ и подозренията, че той е заслон за импорт на съветски газ – доколкото Анкара сега е един от най-големите клиенти на „ Газпром “ в света – Златева посочи, че контрактът не е за покупка на синьо гориво, а за достъп до инфраструктурата на южната ни съседка. Това значи, че България ще може да употребява терминалите, с цел да регазифицира закупени от други търговци количества, да съхранява някаква част от тях и да ги доставя по тръбите до тук.
 „ Историческо “ газово съглашение с Турция
Златева сподели, че са водени договаряния и с другите най-близки терминали, които са в Италия и Хърватия. По думите ѝ преносът на газ през италианските се е оказал „ извънредно комплициран “, до момента в който хърватските са отпаднали поради неналичието на свободен потенциал.

Директорът на „ Булгаргаз “ увери, че са обезпечени нужните количества газ на страната ни до края на 2023 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБулгаргаз Деница Златева цена на газа Боташ ПоследниНай-четениЕнергетика 52 Директорът на „ Булгаргаз “ чака поевтиняване на газа през февруари Образование 828 Какво жънеш, когато сееш университети? Хай-тек 5200 6G може да употребява хората като източник на сила Накратко 824 Вечерни вести: Провал за кабинета „ Денков “; Страх от арбитраж с „ Газпром “ Компании 14346 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Компании 8622 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Лични финанси 6174 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Хай-тек 5200 6G може да употребява хората като източник на сила Всички новиниОще от Енергетика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР