булфото архивФинансовият министър Асен Василев не е против финансова децентрализация

...
булфото архивФинансовият министър Асен Василев не е против финансова децентрализация
Коментари Харесай

Асен Василев обяви промяна в данъците на заведенията

булфото списък

Финансовият министър Асен Василев не е срещу финансова децентрализация на общините, само че в случай че това се случи при избрани условия.

Това стана ясно по време на присъединяване на Асен Василев на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България, който се организира през днешния ден в София, съобщи кореспондент на " “.

" Ние работим извънредно добре с общините. Имаме една и съща цел – жителите да живеят в по-добра среда “, съобщи Василев.

Още при започване на държавната стратегия се заложи общинският капиталов фонд, който се осъществя в много по-голям размер, който беше авансово очакван “, изясни финансовият министър.

Той сподели, че страната е заделила задоволително средства за този фонд: " Първите 400 млн. лв. към този момент са преведени към Министерство на регионалното развитие. Идеята е програмата да е устойчива – тя да продължи и през идващите години “.

" Говорили сме и с Народното събрание, и с Регионалното министерство програмата да е вид револвираща – когато свършите един план, да може до лимита да го замените с различен план “, сподели още той.

Василев сподели, че огромна част от общините са дали поръчка, че ще изпълнят плановете си до края на 2024 година. Той напомни, че съгласно капиталовата стратегия, заложена в бюджета, в случай че се изпълнят всички планове на общините в границите на годината, те ще получат още толкоз пари за идната, в случай че ли не – това, което са съумели да изработят през предходните 12 месеца.

Министърът на финансите акцентира и на измененията в данъчната политика за дребните заведения за хранене и заведения на локално равнище.   

" Прехвърлихме част от налозите за дребните заведения за хранене и заведения да минат на патентен налог.

Към края на годината ще създадем разбор да забележим това по какъв начин се отразява. Според мен това е потребна стъпка съвсем всички локални действия, които подлежат на патентен налог, да минат към общините “, съобщи Василев.

По думите му това ще даде спомагателен запас на общините.

Той сподели, че не съперник на концепцията за финансова децентрализация на локално равнище.

" Проблемът, който имахме първоначално, беше с доста неравномерното систематизиране на данъчните приходи на територията на страната. Трябваше да поработите с общините за механизъм, който да работи за всички общини, тъй че да няма концентрация тук-там, където се развиват добре и да не се образуват гета на територията на страна “, сподели още Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР