Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката

...
Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката
Коментари Харесай

БНР – могъщата институция

Буквално преди дни шефът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред Съвет за електронни медии. Медийният регулатор почете „ надълбоко персоналните аргументи “, по думите на господин Балтаков, довели до това решение и одобри оставката му. Съвет за електронни медии назначи и.д. общоприет шеф, в лицето на господин Милен Митев, който до този миг беше административен шеф на Радиото. В период от три месеца регулаторът би трябвало да избере посредством конкурс новия шеф на БНР.

На 5 август Съвет за електронни медии получи доклада на господин Андон Балтаков за интервала 1 януари – 31 юли 2021 година, който е под мотото: „ Стабилност, нововъведение напредък “. На 6 август в. „ Дневник “ разгласява изявление с господин Андон Балтаков, в което той изяснява трите съществени фактора, довели до неговото решени. Първият е обвързван с персоналната му сигурност, втория – с опитите, от няколко месеца, за бойкот на работата му, а третия – с неналичието на професионална поддръжка на журналистическата колегия в България за работата, която прави.

Доц. дн Вяра Ангелова и доцент доктор Жана Попова от СУ " Св. Кл. Охридски " разясняват в „ Мрежата “ случилото се в БНР и провокациите, пред което е изправено Радиото, прочее наречено от господин Балтаков в последното му писмо до екипа „ могъща институция “.

БНР като опозиционна медия

Вяра Ангелова : „ Рано е да създадем някаква равносметка за интервала на ръководство на господин Балтаков. Интервюто му демонстрира редица обиди за изчезнали поддържа както, разбирам, и вътре в самото радио, по този начин и от гилдията извън, само че той стартира мощно и с мощна поръчка за промени на няколко фронта. Бих споделила, че той беше наясно, че ще ръководи дружно с наследения УС на БНР, което не беше неговият екип през цялото време. Но е комплицирано да оценим това ръководство по две съществени аргументи – както външни, по този начин и вътрешни. Да не забравяме, че през тази година и нещо ръководството на господин Балтаков бе белязано от коронакризата, която се отрази извънредно и върху радиото. Това е значима и огромна първа външна причина. Няма по какъв начин да не я споменем. 

Втората огромна външна причина, съгласно мен, е цялостното състояние на публичните медии в Европа. Това не е единствено български феномен и тази рецесия на публичните оператори е обвързвана с…, чудя се по какъв начин да употребя по-меко думата „ безочливо “, само че да кажем, с повсеместното нахлуване на комерсиалното, което отхапва все по-големи части от публичните ползи и надлежно навлиза в публичните медии, на нещо, против което имам вяра и като слушател, и като откривател на радиото, БНР се съпротивлява, за разлика от другата ни социална медия. Вътрешната причина, преди всичко, е политическото завещание, което господин Балтаков получи и то беше обвързвано, единствено до преди няколко месеца, с демонстративния отвод на политическия хайлайф да вижда Българското национално радио и като гостуващи гласове, и като мнения, и надлежно наложително го превръщаше, по този начин да се каже, в опозиционна медия./…/. Да не забравяме и икономическото завещание. Няма какво да се лъжем, че съкратените бюджети, които политиците осигуриха на радиото, бяха доста огромен удар и нещо, с което непредвидено трябваше в крачка да се оправи шефът. Трябва да споменем и Съвет за електронни медии, който не съумя до обезпечи помощ, в случай че щете, задоволително ефикасна, за напън върху нужните политически водачи, за приемане на нов закон за радиото и малкия екран. “

Държавата като държател

Жана Попова : “През 2017 година издадохме с доцент Ангелова един алманах с изявленията на шефовете на двете публични медии до 2015 година „ БНР и Българска национална телевизия сред страната и обществото “. За страдание следим и през днешния ден повтарящи се трендове. Към казаното от Вяра ще прибавя, че за жалост в Централна Европа и към този момент и на Изток се следи наклонността страната от ден на ден да се връща като държател в публичните медии. Вижте Полша, Унгария…  т.е. от една страна, следим комерсиализирането на пазара, въпреки това, имаме доста мощното предпочитание на водачите да включат страната като ръководещ.

Мисля, че изявлението на господин Балтаков дава два доста ясни сигнала. Първият е, че моделът на ръководство на шефовете не се трансформира и това е нещо, което за жалост би трябвало да установяваме. Надявам се да се трансформира моделът на ръководство на публицистите. Много по-важно е какво става с публицистите в един подобен промеждутъчен стадий, тъй като в този момент още веднъж БНР ще влезе в същия цикъл с и.д. шеф, нещо, което, знаете, БНТ претърпя, когато в границите на една година беше повишен мандатът на Вяра Анкова и това е време, в което, най-малко по мои наблюдения, се правят много от покупко-продажбите да вземем за пример, които са нужни на избрани кръгове в двете публични медии, политическите ползи да бъдат натъкмени през този временен интервал, още повече, че имаме и промяна на политическото статукво в България. Тъй че е забавно какво ще забележим. “

Имаше ли поддръжка за генералния шеф на БНР

Жана Попова : „ Мисля си за третия индикатор, който акцентира господин Балтаков за своята оставка – нямал бил поддръжка от публицистите. Веднага споделям, че това не е правилно. Може би господин Балтаков не е усещал тази поддръжка в размера, в който той си е я представял, т.е. има разминаване сред чувството и действителността. Това беше един от най-подкрепяните шефове, а изключително когато се случиха два значими момента – първият беше когато ГЕРБ в последния ден на Народното събрание внесе проектозакон, който най-сетне би уредил по какъв начин да се финансират публичните медии. Лично аз показах поддръжката си, доста мои сътрудници показаха поддръжката си, имаше поддръжка от журналистическата колегия. Не е правилно, че той не е бил забелязван в неговите дейности, също така в мига, в който беше понижен бюджетът на БНР и ръководещата партия не видя неговия митинг, само че все пак това, даже в този миг, съществуващите журналистически организации и сдружавания, въпреки и не на формален принцип, показаха поддръжката си за неговия митинг. Така че тук той не е прав. “

Вяра Ангелова : „ Може би е прав в това, че публицистите в България са доста разграничени, демотивирани, разкупени, разграбени в дословния смисъл на думата и в този смисъл огромна част от тях търсеха по какъв начин да го уязвят, а не по какъв начин да го поддържат. Но имаше поддръжка и извън. Само преди няколко месеца, да си спомним, че това е единственият шеф, към който се събраха работещите в БНР, а в ефира на стратегиите звучеше Let It Bе в символ на поддръжка точно на шефа. Друга такава поддръжка към шеф в историята на Радиото няма. "

Целият диалог можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР