Бухница - така се нарича първата българска книжарница във Виена,

...
Бухница - така се нарича първата българска книжарница във Виена,
Коментари Харесай

Българите във Виена вече си имат книжарница

Бухница " - по този начин се назовава първата българска книжарница във Виена, отворила порти на 6 декември тази година. Тя е основана от Елица и Атанас Николови, които считат, че това е нещо, от което българите в града имат потребност. Днес в рубриката " Срещи в Скайпа " на Ирина Вълчанова по Българското национално радио Николова описа по-подробно за книжарницата.

Николова шеговито дефинира концепцията за " егоистична ", тъй като до този миг тя и брачният партньор й е трябвало да поръчват българска литература по другари или да придвижват книги в багажа си. Така един ден до момента в който чакат следващата доставка от другари, те се замислят какъв брой прелестно би било, в случай че могат да купуват книги от Виена. Всичко се развива доста бързо. Идеята се ражда през лятото, а малко преди края на годината книжарницата към този момент е реалност.

Това не значи, че нещата се развиват толкоз елементарно. Двамата бързо осъзнават, че намирането на подобаваща локация съставлява забележителна компликация. За шанс техен другар им подмята, че могат да потърсят други българи, които към този момент са развили някакво пространство. " Така стигнахме до семейство Петрови, които от към 2 години поддържат " Винотека " - място, в което продават напълно българско вино ", сподели Николова. Семейството се отзовава, отстъпва им част от втория си етаж и по този начин се появява " Бухница ".

Името на книжарницата идва от немската дума Buch, на която е придадено българско звучене ( бел. ред. - Buchnica). " Прозвуча ни доста симпатично ", сподели Николова. Тя добави, че желанието на двамата е било да подчертаят, че не живеят в България, само че са свързани със страната. Освен книги те разполагат в дребното пространство и други художествени творби. " С голямо предпочитание се опитваме да поддържаме българския дух с продукти от всякакво естество ", означи тя.

Книжарницата предлага всевъзможен вид литература - българска модерна и класическа, детска, книги за младежи и преводна литература. Но Николови разчитат на първо място на клиентите си, които да поръчват книгите, които ги вълнуват.

Николови жилеят във Виена от две години и половина и дефинират преместването си като случка. Атанас е съветник в областта на осведомителните технологии, а Елица преподава български в откритото при започване на март ново българско учебно заведение " Проф. Иван Шишманов " в града. Във Виена от повече от 25 години съществува и българо-австрийското учебно заведение " Св. Кирил и Методий ".

Книжарницата към този момент има страница във " Facebook ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР