бТВ Все повече хора търсят помощ от църквата, заради страх и

...
бТВ
Все повече хора търсят помощ от църквата, заради страх и
Коментари Харесай

Свещеникът, който е против ваксините: Ако човек живее изцяло плътски, то той се страхува от всичко

 бТВ Все повече хора търсят помощ от църквата, поради боязън и паники да не се разболеят. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция отец Евгений Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия. Т.нар. меланхолия, съгласно психиатрията, е боязън от заболяване и поради обстановката в страната и целия свят, това е обяснимо.

Той изясни, че в църквата постоянно са идвали хора с проблеми, като в по-голямата си част те са духовни. Дали ще бъдат уплахи, страхове, дали натрапчиви мисли, само че тези страхове, измежду които и страхът от гибелта, не са нещо ново.

" Като че ли в този момент хората схванаха, че боледуваме и умираме, само че имайки поради, че във време, когато всичко бе умерено, да се приказва за гибелта, не е признато, разяснява свещеникът. Казват, че от позиция на логиката на психиката, за гибелта не би трябвало да се приказва да не би хората да се депресират. Аз не съм склонен с това, тъй като, съгласно християнската вяра, споменът за гибелта е нещо значимо, тъй като " който помни гибелта, не ще съгреши завинаги ". Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае единствено от Бог. Ние цялостен живот се готвим за него.

Той е татко на девет деца, младият свещеник е безапелационен, че имунизациите са рискови. Преди месеци свещеникът още веднъж потегли с юристи против страната поради отхвърли на детска градина да одобри детето му поради липса на имунизация. След злокобната преживелица с детето му отец Евгений не дава да се издума за ваксина.

Детенцето на негов братовчед си отишло след имунизация с пентаксин, съгласно отец Евгений, една от най-опасните на пазара ваксини.

Докато обаче, човек, който е духовно неопитен и живее напълно скотски, то той се опасява от всичко. "

Отец Евгений означи, че задачата на духовниците е да дадат нужното познание и упътвания на хората, с цел да може животът да продължи. По думите му, всеки има потребност да му бъде подадена ръка, с цел да излезе от пропаст и никой не може самичък да се избави, в случай че някой не му помогне, включително и свещениците.

На въпрос имаше ли някаква изгода и позитивен аспект от пандемията и внезапното увещание на индивида за това, че той не е вечен и безконечен, отец Евгений отговори позитивно.

" Тези, които са духовни, ще станат още по-духовни, само че на част от тези, които са скотски хора, ще докара до суматоха и тежки душевен положения. От духовна позиция, вярващите хора се активизират, тъй като ситуацията сътвори напрежение да не бъдат затворени храмовете. Това тормози християните и сътвори едно " положително безпокойствие " да не изгубят духовния си живот. " Като друга изгода отецът уточни връщането на хората към земята и към селото, където от ден на ден намират с изключение на шир и чист въздух, то и метод за издръжка, създавайки дребни стопанства.

Според наблюденията му, понастоящем в храмовете има малко повече гости, само че като цяло не престават да идват тези, които постоянно посещават църквата. Те не са прекъсвали своя църковен живот и по време на пандемията, нито са се отказали да се причастяват, макар публичната опозиция против общата лъжичка по време на тайнството.

" Към нас имаше доста обвинявания, че в църквата сме нехигиенични, напомни свещеникът. Но в последна сметка, хората, които в никакъв случай не са влизали в черква и не са се причастявали, схванаха повече за светото свещенодействие. "

Още при започване на изключителното състояние той бе безапелационен, че не би трябвало да се стопира богослужението, нито причастяването, наложено като традиция в литургиите още от четвърти век.

На въпрос има ли информация за инфектирани измежду миряните, които той е причастявал по празниците, отец Евгений отхвърли и съобщи, че той самият не се е чувствал по-здрав, макар преходния сезон. В катедралния храм " Свети Димитър ", където той служи, се дезинфекцира непрекъснато и хигиената се поддържа изрядно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР