bTV Тристранният съвет за сътрудничество разглежда проекта на държавния бюджет за

...
bTV
Тристранният съвет за сътрудничество разглежда проекта на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Замразяват размера на детските надбавки

 bTV Тристранният съвет за съдействие преглежда плана на държавния бюджет за следващата година. В обществената сфера са планувани по-големи помощи за пълнолетните хора с увреждания, само че се замразяват по този начин наречените " детски надбавки ". 

Повече пари ще има за обществените услуги, най-вече са за " центровете за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания, в които се поставят непрекъснати медицински грижи ".

Месечната финансова поддръжка за пълнолетните хора с увреждания, също ще се усили, с към 4 на 100, поради растежа на линията на беднотия, от която зависи.

Замразяват се обаче редица други обществени заплащания, измежду които са и " детските надбавки ".

Родителите на дребния Мартин получават месечни помощи за развъждането му, известни като " детски надбавки ". За едно дете сумата е 40 лв..

" Лично аз му ги групирам, в този момент ще ни следва ремонт на неговата стая, тъй че ще ги изхарча за ремонта на неговата стая ", споделя Галина Кръстева, майката на Мартин пред bTV.

Размерът на тези помощи се резервира за следващата година. Запазва се и прагът на приходите за достъп до тях, макар че общественият министър настояваше да се усили поради растежа на минимална заплата.

Ако фамилията се състои от двама родители и едно дете и всеки от родителите е с  брутен приход колкото минималната заплата, следващата година няма да  получава цялостния размер на помощта, а 80 на 100 от нея, тъй като ще прескочи прага с към 6 лв..

" Аз персонално съм безработна и по тази причина ги получавам, само че сега, в който почна работа ще изпаднем и ние и няма да ги получаваме ", споделя майката на Мартин.

През тази година с помощите са подкрепени приблизително на месец към 372 хиляди фамилии. Предвиденият разход за цялата година е близо 314 милиона лв.. Същият е плануван и за 2020 година

" България харчи релативно доста за детски надбавки на фона на други страни в Европейски Съюз. Проблемът е, че те не отиват към най-нуждаещите се, дават се съвсем на всички. А в същото време големият  проблем на доста огромна част от семействата не е в размера на тези добавки, а в други фактори на средата. За София и няколко други огромни града са детските градини ", счита Лъчезар Богданов, основен икономист в Институт за пазарна стопанска система.

Запазват се и месечните помощи за  дете с увреждания. А за пълнолетните финансовата поддръжката ще се усили с няколко лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР