Майкрософт (Microsoft) представи в понеделник дългоочаквания компютър с изкуствен интелект,

...
Майкрософт (Microsoft) представи в понеделник дългоочаквания компютър с изкуствен интелект,
Коментари Харесай

Майкрософт интегрира генериращ изкуствен интелект в персоналните компютри

" Майкрософт " (Microsoft) показа в понеделник дълго чакания " компютър с изкуствен интелект ", в който инструментите за генеративен изкуствен интелект (AI) са добавени непосредствено в операционната система " Уиндоус " (Windows), с цел да оказват помощ на потребителя в работата му, съобщи Франс прес.

Американската компания пресмята, че повече от 50 милиона " компютри с изкуствен интелект " ще бъдат продадени през идната година, като се има поради желанието на разработчиците и потребителите за въвеждането на цифровите асистенти, които плануват потребностите им.

Технологичният колос разгласи новостите, до момента в който акциите му се търгуват покрай рекордни върхове на Уолстрийт, водени от упованията, че изкуственият разсъдък ще подхрани облагата на компанията и нейните огромни софтуерни противници, добави Ройтерс.

Новите компютри ще са с цена от 1000 $ и ще стартират да се доставят от 18 юни.

" Майкрософт " организира своята конференция за разработчици тази седмица, фокусирана върху последните нововъведения в областта на изкуствения разсъдък, след тези на своя сътрудник " ОупънЕйАй " (OpenAI) и на съперника си " Google " (Google).

" Въвеждаме напълно нова категория " Уиндоус ", предопределена да отприщи цялостната мощност на изкуствения разсъдък и той да бъде по-близо до потребителите ", сподели Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на компанията, по време на конференция в централата на компанията в Редмънд, пред публицисти, анализатори и инфлуенсъри.

Вицепрезидентът на " Майкрософт " Юсуф Мехди добави, че компанията " премисли компютъра от вътрешната страна ".

" Компютрите " Копайлът Плюс " (Copilot Plus), кръстени на интерфейса на " Уиндоус " - " Копайлът “, са " най-бързите и най-умни компютри, правени в миналото. Тези усъвършенствания са най-хубавата причина за промяна на компютрите на потребителите отдавна насам ". Те са " 58 на 100 по-бързи от най-модерния " МакБуук Еър " (MacBook Air), разясни Юсуф Мехди. 

Нови функционалности, като превод онлайн, генериране на изображения или въпроси към асистента на " Копайлът ", ще бъдат налични без абонамент и без отваряне на обособени приложения.

Интегрирането на изкуствения разсъдък в серията " Сърфъс " (Surface) на " Майкрософт " би трябвало да помогне за възкръсване на продажбите на персоналните компютри, които означиха спад с 9 на 100 за една година.

Глобалните доставки на компютри са намалели с към 15 на 100 до 242 милиона предходната година, съгласно изследователската компания " Гартнър " (Gartner), което допуска, че " Майкрософт " чака новата категория компютри да генерира към една пета от всички продадени компютри. " Хората би трябвало да бъдат уверени, че устройствата оправдават тази напълно нова категория машини " Копайлът ", съобщи анализаторът Бен Баджарин, основен изпълнителен шеф в " Криейтив стратеджис " (Creative Strategies), представен от Ройтерс.

" Майкрософт " също показа ново потомство личен таблет " Сърфъс Про " (Surface Pro) и преносим компютър " Сърфъс " (Surface), които разполагат с чипове " Куалком " (Qualcomm), основани на архитектурата на " Арм холдингс " (Arm Holdings).

Благодарение на новата функционалност " Рикол " (Recall), потребителят би могъл да върне обратно във времето историята на своя компютър и да види всички прозорци, които е отворил. Функцията ще наблюдава всичко, направено на компютъра, от сърфиране в мрежата до гласови чатове, създавайки история, съхранена на компютъра, която потребителят може да търси, когато му потрябва, даже месеци по-късно.

Инструментът " Кокриейтър " (Cocreator) на операционната система дава опция да се основават изображения посредством изобразяване и предоставяне на писмени указания или подкани. " Безплатно е, супер бързо, изцяло персонално и не можете да извършите това на никое място другаде ", похвали се Юсуф Мехди.

Благодарение на новите видове чипове NPU (невронен процесор), профилирани за изкуствения разсъдък, ще могат да извършват задания локално на даден компютър, без да се изпращат данни в облака (сървър в център за данни) и да се чака отговор в подмяна, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Компании като " Леново " (Lenovo), " Дел " (Dell), " Ейсър " (Acer) и Ейч Пи (HP) неотдавна пуснаха компютри с невронен процесор и в този момент ще интегрират " Копайлът Плюс ", надявайки се да възобновят интереса на потребителите към компютрите.

" Най-накрая имаме инструмент на наше разположение, с цел да дадем на потребителите това, което желаят ", радва се Калеб Флеминг, маркетинг управител в ЕйчПи, обяснявайки, че новият чип разрешава, наред с други неща, да усъвършенства и потреблението на батерията.

" ОупънЕйАй " стартира генеративна гражданска война в края на 2022 година, когато изкуственият разсъдък стартира да създава и " схваща " всевъзможен тип наличие (текстове, изображения и т.н.) и затова прави допустимо взаимоотношението с машини, както в никакъв случай до момента.

Оттогава всички софтуерни колоси са въвлечени в гневна конкуренция за внедряване на тази технология.

" Епъл " (Apple), главният съперник на " Майкрософт ", до момента запазваше безмълвие по отношение на генеративния изкуствен интелект, само че се чака да показа свои лични нововъведения през юни.

Благодарение на новия модел на " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT) - " ДжиПиТи Фор " (GPT-4o), нова версия на главния си артикул и надстройка потребителския интерфейс, ще може да се беседва доста по-гладко, сходно на диалог с човек. Това води до терзания измежду наблюдаващите, които демонстрират угриженост, по отношение на наклонността да се размиват границите сред хора и машини.

" Копайлът “ ще работи с " ДжиПиТи Фор " и ще разрешава полемики онлайн - за приемане на препоръки по време на видеоигра, да вземем за пример.

Но резултатът би трябвало да е доста по-малко придаване на човешка форма на асистента, уточни Юсуф Мехди.

" Изкуственият разсъдък не би трябвало да бъде човек. Той не би трябвало да диша. Трябва незабавно да разбирате, че не говорите с човек ", настоя вицепрезидентът на " Майкрософт ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР