bTV стартира кампанията си Зелената седмица, в която поставяме фокус

...
bTV стартира кампанията си Зелената седмица, в която поставяме фокус
Коментари Харесай

FoodObox - да пестиш пари и време, докато спасяваш храната, която изхвърлят заведенията у нас

bTV започва акцията си " Зелената седмица ", в която слагаме фокус върху устойчивия метод на живот. Днес огромната тематика е храната.

Статистиката на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) към Организация на обединените нации демонстрира, че разхищението на храна продължава да бъде един от сериозните обществени и екологични проблеми в международен мащаб - над 2 милиарда тона храна остава неизконсумирана. Разлагането на изхвърлената по света храна е отговорно за образуването на до 10% от излъчванията парникови газове.

Хранителният боклук води и до загуба на скъпите запаси, с които е създаден - вода, работна мощ, торове, електрическа енергия, горива.

И до момента в който гладът в международен мащаб нараства, загубите и разхищението на храни усилват риска от продоволствена неустановеност.

Всеки може да промени бъдещето на Земята

Според проучване на Европейската комисия 88 млн. тона храни са изхвърлени през 2022 година в страните от Европейския съюа. В България се изхвърлят 86 кг хранителни боклуци на глава от популацията.



Двама млади българи желаят да трансформират тези статистики и да преборят разхищението на храна. Те основават приложениeто foodObox, с което можем да си поръчаме порция от вкусната храна, която ще отиде на боклука. Чрез него освен спомагаме за опазването на природата, само че пестим и от приходите си.

Между блоковете на столицата кипи земеделие и сполучливо се развива пчеларство

Пренасянето на положителния образец

Джейн Димитрова е на 25 години от София. След като отпътува за италианския град Болоня, с цел да продължи образованието си в бакалавърска стратегия „ Бизнес стопанска система “, попада на локално мобилно приложение, което се бори с хранителното разхищаване. Започва да го употребява като студент всекидневно, с цел да икономисва пари и време и да се храни с останалото непродадено меню на заведенията.

Кои са методите да запазим продуктите по-свежи за дълго време

„ Това доста ме въодушеви и откакто приключих бакалавъра си, аплайвах за работа в италианското мобилно приложение. Тогава ми хрумна концепцията, че би трябвало да се направи нещо такова и в България. Това съответства и с вълната от COVID-19. През 2020 година се прибрах вкъщи и с Велин Керков дружно стартирахме приложението foodObox “, показа Джейн.

Двамата дефинират себе си като млади преприемачи, които се борят с хранителното разхищаване.

Проектът се ражда в София, а след година и половина към този момент покрива по-големите градове в България и навлиза в прилежаща Румъния от Букурещ.

За първия си рожден ден екипът на foodObox има торта, формирана от разнообразни части, които са избавени от изхвърляне.

Първо предизвикателство: Скептицизмът в бизнеса, който вижда измама

„ Приложението беше ново за нашата среда и имаше доста песимизъм. По-малко софтуерни сме. В началото имахме проблем и с вкарването на бизнеси в платформата. За тях се понижава количеството изхвърлена храна – към този момент освен, че не я изхвърлят, само че получават и пари за нея, посещавани са и от нов клиент. Те като че ли виждаха обаче някаква измама. Много мъчно беше да се включат първите бизнеси, обиколихме към 40-50 заведения, преди да намерим първия си сътрудник – сладкарница. Повечето не имаха вяра, че може да съществува такава концепция ", разказа Джейн Димитрова.

Разликата в диетите на вегетарианеца и на вегана

Второ продизвикателство: Крайният консуматор счита, че ще яде развалена храна

" Следващото затруднение бяха крайните консуматори. Те мислеха, че постоянно ще откриват нещо развалено в кутията си, която е кутия изненада и не знаеш какво ще намериш в нея. С времето започнахме колаборация и с инфлуенсъри, които посочваха на хората какво в действителност е останало в едно заведение. Така скептицизмът стартира да се разчупва “, описа Джейн Димитрова.

До момента с foodObox са избавени от изхвърляне близо 15 000 кутии с храна. Всяка една от тях тежи приблизително към един кг.

„ Един кг изхвърлена храна се равнява на два кг и половина нездравословни въглеродни излъчвания. Това са над 37 000 кг по-малко въглеродни излъчвания в околната среда “, уточни Джейн.

Ресторантът доставя храна от търговци на едро

Две години по-късно: Приложението има 500 сътрудници

Един супермаркет изхвърля храна колкото 50 други заведения

С приложението, като се изключи че спасяваш храна, спестяваш и до 40% от цената ѝ.

На 23 юни foodObox ще чества втория си рожден ден, а за тези две години приложението към този момент има към 500 сътрудници – заведения, заведения за хранене, сладкарници, пекарни. През този месец следва да се включат и супермаркети – в София, Пловдив и Варна.

„ Супермаркетите генерират най-голямото разхищаване на храна. Един супермаркет изхвърля храна колкото 50 други заведения. При огромните хранителни вериги главната спънка е във въвеждането на нещо ново – че би трябвало да образоват чиновниците си в чужд спомагателен развой “, изясни още Джейн.

Регистрираните консуматори в платформата са близо 50 000, а неотдавна в приложението са включени и партньорски обекти в Букурещ.

„ Имаме цел до края на годината да се развием по-стабилно и в Румъния “, изясни още младият бизнесмен.

Друга цел на съоснователите на приложението е да стимулират записаните консуматори да стартират да го употребяват по-често и то да се трансформира в опция за хранене и табиет в всекидневието им.

„ Всички сътрудници във foodObox обядваме през приложението “, уточни Джейн.

Офисът на foodObox: Утайката за кафе отива за цветятя, билки и чери домати

В офиса на компанията зеленото мислене е нещо обикновено – изхвърлят отпадъците си разделно, утайката от кафе я употребяват за тор на растенията, отглеждат си билки и чери домати.

„ Това са напълно мънички неща, които не съставляват никаква компликация “, изясни още тя.

Това е първият от ново потомство цивилен панели, в които вземат участие представители на всяка от 27-те страна членки на Европейски Съюз

Нова услуга - кетъринг с храна

Отскоро foodObox предлага и кетъриг с храна, която е останала непродадена, още веднъж за да се избави.

Цел: foodObox да стане пазарен водач в Източна Европа

Когато Джейн Димитрова се връща в България, мисли, че това ще бъде краткотрайно. Две години по-късно вижда, че основаното от нея и Велин Керков се развива толкоз добре, че намира смисъл да остане тук и да разпростира капацитета на платформата.

„ Искаме да се развиваме освен в България, само че и в Източна Европа, защото към момента в този регион няма пазарен водач – по-малките играчи не са забавни за огромните играчи в международен мащаб. Искаме да станем пазарен водач в Източна Европа “, уточни още младият бизнесмен.

Приложението foodObox към този момент има голям брой оценки за идеята си – за стартъп компания, обществена иновация, обществено отговорно държание на бизнеса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР