БТА Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.

...
БТА
Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.
Коментари Харесай

АТИБ: Туризмът трябва да е държавен приоритет

 БТА Туристическият бранш изживява една от най-големите рецесии през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на сектора, който способства за сериозен % от Брутният вътрешен продукт и чиято активност е структуроопределяща за българската стопанска система. Ако България желае туризмът да остане значима и стратегическа част от стопанската система й, туризмът би трябвало да е държавен приоритет, акцентират от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ).

В случай, че нещата ще не престават както до момента, включително и по време на ръководството на служебния кабинет, бизнесът ще се мъчи да пребори бюрокрацията и хилядите чиновнически спънки, с цел да оцелее, то по-добре банките да влязат в бранша и всяка финансова институция да се избавя сама с ръководството на този дял от туризма, който придобие, безапелационни са от Алианса.

Сега, повече от всеки път, е належащо отпред на бранша да застане човек, който е експерт, познава всички лица на туризма в елементи, прагматик е, подготвен е да взима смели решения и да упорства за осъществяването им, да работи за избавяне на промишлеността, акцентират от АТИБ. Новият министър на туризма би трябвало да е подготвен да взима нетрадиционни решения за досегашната българска политика, които обаче са всеобща и сполучлива процедура в конкурентни дестинации. Както и много добре да познава проблемите на бранша и организациите, тъй като няма време за нахлуване в материята. Загубихме два месеца със служебно управление и не би трябвало да позволяваме ново закъснение, твърдят от АТИБ.

Новият министър на туризма би трябвало да има ясна визия и цели. Да е безусловно наясно и да приоритизира бъдещите си дейности. На първо място да извърши наложитените незабавни ограничения за оцеляване на бранша, по-късно тези, които би трябвало да се изпълнят също бързо и на трето място тези, които могат да се осъществят след известно време, само че работата по тях да стартира също незабавно. Нужен е човек, който да се е потвърдил като експерт в бранша и да не употребява поста министър на туризма за трамплин в своята кариера, а в действителност да желае да свърши нещо в помощ на бизнеса. Трябва да употребява експертизата на сектора без да се впечатлява от това кой е огромен, кой дребен и да се подвежда от гръмки приказки, а да мисли кое е най-важното и потребно за целия отрасъл.Да съумява да комуникира и схваща настояванията на другите представители на бранша и да не се опасява да взима тежки от време на време решения. Според АТИБ е извънредно време да се избере човек, който не гони персонални цели, PR или кариерно израстване, а желае да отбрани ползите както на бизнеса, по този начин и на потребителите.

Новият министър на туризма би трябвало да се осмели да промени неработещия модел на ръководство до момента, при който служителите в Министерство на туризма определяха политиката на сектора, вместо да следват условията и потребностите на бизнеса и да му оказват помощ да се развива в вярната посока. Не видяхме това да се случи по време на ръководството на екипа на служебното министерство на туризма, нито да има сходна визия.

Много значимо е новият министър на туризма да има смелостта и самочувствието да упорства пред своите сътрудници в кабинета за ограничения в помощ на туризма и да пази ползите му на съвещанията на Министерски съвет. Защото може самият министър на туризма да е доста непокътнат човек самичък по себе си, само че туризмът е извънредно подвластен от дейностите на други ведомства и без стиковане в дейностите на кабинета и ясното установяване на туризма като държавен приоритет, активността му ще бъдат обречена на неуспех. Вицепремиерът, който ще дава отговор за туризма също би трябвало да е осведомен със протичащото се в бранша, а не ресорът му единствено да му е пришит, като спомагателна активност, за която се търси място. Най-добрият вид съгласно АТИБ е министърът на туризма да е и вицепремиер в кабинета.

Министър-председателят и вицепремиерът не трябва да се впечатляват единствено от шумните изявления и туптене в гърдите кой какъв брой огромен вложител е, а да подхващат дейности за отбрана и развиване на туристическия бранш, като комуникира с целия отрасъл.

Ако не може да бъде открит претендент, който да дава отговор на всички тези условия, само че кандидатурата би трябвало да се приближава оптимално до условията на бранша, с цел да са ефикасни дейностите в региона на туризма и да доведат до забележими и действителни резултати за промишлеността, а не да се губи време с нищоправене, както по време ръководството на служебното министрество на туризма, безапелационни са от АТИБ.

В този миг туризмът не може да си разреши да загуби още 2 или 3 месеца в диалози и разисквания, а му е нужна здрава ръка и съответни дейности за решение на проблемите, насъбрани през последните години, които се задълбочиха извънредно, а и се появиха и нови вследствие на рецесията, подбудена от Ковид-19. Следващото постоянно държавно управление би трябвало да стартира работа незабавно, няма време за губене и бавене, нито такова да се открива топлата вода, безапелационни са от АТИБ.

Досега се разходваха пари за национална туристическа реклама без никакъв действителен резултат и се подписваха концесии на плажове за дълги години без да отбрани интереса на потребителите и на българските жители, които са действителните притежатели на линиите и в прорез с интереса на хотелиерите, които са главните вложители в сектора. В резултат в спешното лято чадърите на множеството плажове са скъпи и за крайните клиенти, и за хотелиерите, които ги показват гратис на своите туристи. Тази година се стигна до абсолютния абсурд – страната да понижи концесионните такси до 50 на 100, а концесионерите в това време да вдигнат цените за хотелиерите с 50 на 100 по отношение на предходната година. И това да се случва под озадачаващ взор и безучастие от страна на служебния министър на туризма,който би трябвало да се грижи за даването на първокласен артикул и за ползите на потребителите.

Бизнесът от години упорства да се приключи порочната процедура концесионерите да изнудват хотелиерите с цените на частите от линиите, които им преотдават. Цените на чадърите за хотелиерите би трябвало да са ясни от миналата година, тъй като точно тогава те се договарят с туроператорите. Вече е средата на сезона, а хотелиерите още не не знаят цените за следващата година. Още от началото на отдаване на плажовете на концесия от бизнеса упорстват цените на плажовете за идващия сезон да се знаят авансово, с цел да могат да се включат в договорите, а не да се афишират в последния миг, изясняват от АТИБ. С ТУИ договорите не се подписват затова, а страната стои и гледа безучастно, макар че публично е притежател на плажната линия. Не бива да забравяме, че летният туризъм се развива поради плажа и той е причина за резервациите на туристите,а не хотелите, акцентират от АТИБ.

По същия метод съгласно членовете на Алианса би трябвало да се мисли и за ски пистите. Да се подхващат дейности пониженията да стигат до крайния клиент посредством отстъпки за хотелиерите за цените на ски пасовете. За да могат те да ги включат в офертите си, което е процедура в множеството ни конкурентни ски дестинации. А не всички вложители в зимните курорти да са подвластни от концесионерите на пистите, които дефинират цените в последния миг преди започване на сезона съгласно личните си ползи.

АТИБ акцентира, че след извършените предизборни срещи с претендентите за Народното събрание участниците в диалозите от страна на бизнеса изпитват съществено безпокойствие. Според тях резултатът от извършените срещи най-общо могат да бъдат разграничени в две групи. В първата – представителите на политическите сили на думи са декларирали, че са наясно с обстоятелството, че туризмът е най-пострадалият от рецесията бранш, само че в това време не са предложили никакви съответни ограничения за оцеляване, подкрепяне и обезщетения за сектора.

Още по-притеснително е държанието на втората група представители на политически сили. Те непосредствено приказват за надграждане въз основата на 2019 година в бранша, все едно рецесията, от която туризмът е най-потърпевш, изобщо не се е случила. От АТИБ още един път дебело желаят да подчертаят, че туризмът е в извънредно тежка и сериозна рецесия. И сега не са толкоз значими ограниченията за бъдещо развиване на бранша, колкото ограниченията за оцеляване на сектора. И едвам откакто това се случи към този момент може да се мисли за надграждане.

От АТИБ показват следните цели, които би трябвало да бъдат изпълнени неотложно, а при положение, че политическите сили, спечелили изборите, ги извикат на среща могат да показват и други значими съгласно тях ограничения.

Първият от тях е обвързван с обезпечаването на преструктуриране на старите капиталови заеми. Над година от бизнеса упорстват за евтини заеми без поръчителство, които да обезпечат ликвидни средства на затруднените вследствие на пандемията компании. Въпреки обявеното от служебния кабинет, че няколко банки към този момент ще оферират сходно финансиране, на процедура банките не престават да не изявяват сходна подготвеност, най-малко що се отнася до туристическия бранш. Дори и тези банки, които вероятно са подготвени да провиснал заеми на туристическия бранш биха го създали при лихвен % от порядъка на 6-7 на 100, вместо предстоящите от бизнеса 1,5-2%, с цел да се усети помощта на страната. Така че обещаната като мярка в помощ на бизнеса действително не работи, а представителите на туристическия бранш не престават да са изправени до стената.

Най-важно в този рисков и очертаващ се провален сезон, който за доста хора ще е втори нулев, е да бъде взето незабавно решение за гратисен интервал на обслужване на главницата по заемите за период от 2 до 5 години. И погасителният проект да е съгласно опциите на обслужване на съответния хотелиер. Тъй като за банките туристическият бранш е рисков, те не кредитират и чиновниците, работещи в туризма, като не им дават каквито и да е потребителски заеми, заради служащите се пренасочват към други стопански браншове, с цел да поддържа обикновен витален стандарт. В тази връзка е належащо, с цел да се резервира личния състав за работа в туристическия отрасъл, да се позволяват потребителски заеми при преференциални условия. Държавата доста съществено би трябвало да намерения за нови ограничения в поддръжка на бизнеса, в това число и безвъзмезни.

Необходимо е и банките да дават на хотелиерите евтини заеми за оборотни средства в размер до 200 000 евро за подготовка на сезона и вдишване на разноските първите 2-3 месеца, когато нямат доходи, а би трябвало да заплащат заплати, на снабдители и така нататък

Друго неотложно деяние, което от АТИБ чакат от новото държавно управление, е да изработят цялостна стратегия за подкрепяне на туризма. Според бизнеса, като част от сходна нова стратегия, действието на мярката 60/40 би трябвало да се удължи с най-малко 2 години. От АТИБ упорстват да се приоритизира помощта и да се насочи към тези сектори, които са най-засегнати от рецесията като туризма и обвързваните с него авиация и превоз.

За тези браншове от бизнеса упорстват още веднъж да се предложат спомагателни средства, както бе въведената мярка 80/20. Което би посочило, че страната в действителност смята туризма за приоритет и за значим бранш за стопанската система, който е най-пострадал от рецесията, като регистрира и обстоятелството, че секторът способства за сред 11 и 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт, безапелационни са от Алианса.За страдание и по време на това ръководство на служебния кабинет по никакъв метод не стана ясно, че туризмът е приоритет за държавното управление, даже за екипа на служебния министър на туризма, за което приказва фактът, че не бяха подхванати ограничения, за които не се изискваше финансиране, а единствено организация и стиковане сред институциите.

Следващ приоритет, по който би трябвало неотложно да се вземат ограничения, съгласно АТИБ е изработването на стратегия за сезонните служащи, с цел да имат те интерес да останат заети в туризма. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на дейния сезон и нямат никаква сигурност, по тази причина от АТИБ са безапелационни, че незабавно би трябвало да се намерения за тях. В същото време парите, планувани за сезонните служащи, които не са по никакъв начин малко, не се харчат в полза на бизнеса. Членове на АТИБ са внесли позицията си по този въпрос в Министерство на труда и обществената политика. Ако не може нормативната уредба да работи в полза на сектора следва да бъде изменена съгласно новите условия и да дава отговор на условията на сектора.

От Алианса за следващ път упорстват и да отпадне нуждата от сключване на трудови контракти с членове на фамилията, които по принцип работят на други места и подкрепят с труда си фамилния бизнес в извънработно време, като трудовите контракти се заменят с заявления. Те оферират и механизъм за въвеждането на краткосрочни контракти в туризма, което да разрешава на бизнеса да наема чиновници за специфични събития или избрани по-натоварени интервали, както и за облекчение на процедурите за наемане и метода на възнаграждение на учащи на възраст от 14 до 16 години.

Заради огромния проблем с фрагментите бизнесът упорства и да се съблюдават избраните законови периоди за обработка на документите при наемане на сезонни служащи от трети страни. По разпоредбите на новия режим, който е от мощ от 1 юни, всички визи, които се издават за над три месеца би трябвало да бъдат утвърдени от Министерство на външните работи и от Дирекция " Миграция “ на Министерство на вътрешните работи. Точно там, очевидно тъй като работата е нова, не се съблюдават периодите.

Друг значим приоритет, който АТИБ чака от новият кабинет да извърши, е да подсигурява средствата на потребителите на туристически услуги, чиито пътувания са провалени поради рецесията с КОВИД-19. Служебният кабинет не извърши упованията на бизнеса това да се случи. Въпреки, че получи нотификация от Европейска комисия, която позволяваше да се разплатят 16,5 млн. лева на туроператори за погасяване на задълженията към техните консуматори, служебният кабинет сложи спомагателни и неизисквани от Брюксел неизпълними условия, които пречат помощта да се усвои и водят до съвсем сигурен банкрут за огромна част от представителите в бранша.

За да не се основават сходни зависимости от несъмнено ръководство бе задоволително да бъде основан Гаранционен фонд, който да размени наложителните застраховка " Отговорност на туроператора “,които са очевидно неработещи при форсмажорни условия като тези, подбудени от международната пандемия. От АТИБ се надяват новият постоянен кабинет да промени разпоредбите на държавната помощ, тъй че парите действително да доближат до клиентите на туроператорите, а не да се върнат в бюджета, каквато очевидно бе задачата на служебния кабинет, макар че въпросните 16,5 млн. лева са за повторно утвърдени като държавна помощ, защото сумата е останалата неусвоена от в началото плануваните 51 млн. лева държавна помощ за туроператорите.са за повторно утвърдени като държавна помощ, защото сумата е останалата неусвоена от в началото плануваните 51 млн. лева държавна помощ за туроператорите.са за повторно утвърдени като държавна помощ, защото сумата е останалата неусвоена от в началото плануваните 51 млн. лева държавна помощ за туроператорите.

Много значим е целта за преодоляване на сивия бранш в сектора. За задачата членовете на АТИБ оферират сформирането на Контролно звено, което ще бъде в помощ на всички туристи и ще обезпечава една добра конкурентна бизнес среда. То ще би трябвало да следи дали се съблюдават разпоредбите на лоялната конкуренция както на национално, по този начин и на районно равнище. Контролът върху туристическите обекти и обслужването в и до тях ще подкрепи битката със сивия бранш, който сега е водещ в реализирането на еднодневни и уикенд туристически стратегии и записва близо 60 на 100 растеж. Унищожаването на сивия бранш ще докара директно до генериране на по-голям размер от работа за легално работещите стопански субекти в туристическия бранш и в частност в туроператорския бизнес и ще докара до увеличение на работната ръка, както и  повишаване на събираемостта на налозите в бюджета.

От АТИБ са безапелационни, че е извънредно време туристическите организации да обединят напъните си за осъществяването на няколко значими и неотложни целта, вместо представители на бизнеса да работят в името на персоналния си интерес и да одобряват постове в обединяванията на бизнеса, с цел да ги употребяват като трамплин или за личен PR без да се преценяват с общите ползи на сектора.

Следващ важен приоритет за туризма е облекчение на бюрокрацията във визовата политика. Наложително е оптимално да се облекчи процедурата по издаване на визи. Вместо обаче да стори това служебният кабинет съобщи, че ще усилва визовите такси. В същото време съдбовно се закъсня с издаване на визите за Русия, арабски страни и други трети страни. Служебният кабинет даде обещание до края на мандата му, който завършва след седмица, да се провежда работата на онлайн визов център, което също не е реалност. В същото време членове на АТИБ са внесли предложение за образуване на онлайн подаване на документи, одобряването им и заплащането на визовите такси беза да е належащо туристите да се разхождат до визови центрове по два пъти. Необходимо е да се приключи порочната процедура на изнесените визови центрове като тези в Русия.Належащо е да се възвърне работата на Генералното консулство на България в Новосибирск. Както и да се реализира единодушие по отношение на уеднаквяване придвижването на хора в рамките на ЕС, безапелационни са от АТИБ.

В момента конкуренцията за всеки туристи е жестока и борбата ще се завоюва от тези страни, които съумеят да предложат съответни, потребни и ефикасни тласъци, изясняват от АТИБ. В тази връзка е неотложно да се предложат тласъци за бизнеса, които да доведат до привличане на повече туристи. Включително и посредством нетрадиционни и нетипични способи за страната, които обаче сполучливо се употребяват от нашите конкурентни дестинации. От АТИБ приканват да сходни дейности, които да подкрепят оцеляване на туристическия бизнес.

Туристическият бранш се надява на триумф за приемане, създаване и осъществяване на тези цели, тъй като времето работи за нас, само че страната досега – не, безапелационни са от АТИБ. Затова от организацията се надяват за първи път от основаване на Министерства само че туризма новият кабинет да не заложи на статуквото, а да подбере човек, който да съумее да подкрепи секторът в една от най-трудните обстановки от началото на развиване на туризма у нас.

От АТИБ чакат да бъдат поканени на диалози от ръководителите на политическите сили в 46-я парламент, с цел да показват и останалите значими цели за оцеляване на сектора, както и елементи по всички, считани от тях за незабавни ограничения, с които да се подкрепи оцеляване на туристическия бранш у нас. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР