БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на

...
БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на средствата за образование и наука

" Българска социалистическа партия ще упорства в Бюджет 2022 година за увеличение на средствата за обучение и просвета " Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и лидер на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Монтана Ирена Анастасова по време на откриването на акцията на левицата. Тя акцентира, че всички сме очевидци, че бранш обучение в последните 30 години е разрушаван постепенно, методично, а подхванатите промени са били направени необразовано, некадърно. По думите й можем да наименуван промяна 2 неща - смяната на образователните проекти и стратегии в междинното обучение, което се е случило 2000 г.-2001 г.и 2016 година, както и повишението на заплатите на учителите в последните 3-4 години. " Нито едната, нито другата промяна доведоха до мечтаното. За 100 дни няма по какъв начин да променим това, само че можем да стартираме смяната ", безапелационна бе Анастасова. Тя изясни, че това, което коалиция " Българска социалистическа партия за България " планува като една от първите ограничения в тази сфера би могло да бъде начало на една същинска промяна в системата на междинното обучение - обзор на всички образователни проекти и стратегии, и на образователното наличие. " Всички сме наясно какво образователно наличие предлагаме на своите деца и внуци сега - извънредно несъобразено с възрастовите им особености. Това води до отвод от учебно заведение ", акцентира лидерът на левицата в Монтана. Тя разясни, че Българска социалистическа партия ще постави акцент върху образователните стратегии по български език и история. " Любовта към родината е това, върху което би трябвало да стъпи построяването на нова България ", сподели още зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Ирена Анастасова изясни, че в 46-то Народно заседание е имало оферти от служебния кабинет за промени в Закона за предучилищно и учебно обучение. Тя напомни, че левицата е била изрично " за " и ще направи такова предложение и в 47-то Народно заседание. " В последните години сме очевидци на необикновен политически напън към учителите от началници и чиновници на Регионални ръководства на образованието. Ще предизвикваме промени, с които да отстраняваме опцията за това ", съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Анастасова акцентира, че при гласоподаване на Бюджет 2022 година Българска социалистическа партия ще упорства за нараснал дял в частта му за обучение - 5% за приблизително обучение и 1% за просвета и висше обучение. По думите й от нарастванията на средствата в бранша до в този момент е реализирано единствено нарастване на учителските заплати, което даже е незадоволително. Тя разяснява, че в медиите се показват 3-4 учебни заведения като витрини. " Забравя се, че в 21 век в България към момента има 150 учебни заведения с външни тоалетни в окаяно положение, че в една трета от учебните заведения (700-800 училища) няма физкултурни салони, че кабинетите по осведомителни технологии надалеч не дават отговор на условията ", акцентира Анастасова. По думите й са нужни съществени спомагателни средства, които да се влагат в материалната база. Тя акцентира, че картината във висшето обучение не е по-добра, като се изключи 1-2 " оазиса ", които са с по-специално отношение от до момента ръководещите.

Ирена Анастасова акцентира на това, че и културните институции са неглижирани. Според нея и помощите, както са били разпределени, са незадоволителни. " Ще предложим разноските за развиване на българската просвета да доближат 1% от Брутният вътрешен продукт ", сподели още тя. Като други оферти на левицата Анастасова уточни: създаване на нова методика за финансиране на държавните културни институти; обновяване на работата по правене и приемане на Национална тактика за развиване на българската култура; създаване на ограничения за реализиране на по-голяма независимост на медиите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР