БСП се противопостави на харченето от излишъка и обвини ГЕРБ,

...
БСП се противопостави на харченето от излишъка и обвини ГЕРБ,
Коментари Харесай

Антон Кутев: Някакви строители протестират срещу опозицията - няма такава глупост в света

Българска социалистическа партия се опълчи на харченето от остатъка и упрекна ГЕРБ, че си преразпределя комисиони при построяването и ремонта на автомагистрала „ Хемус ”, които ще бъдат осъществявани без глоба от Народното събрание. Тази теза застъпи и в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 зам.-председателят на парламентарната група на левицата Антон Кутев.

„ Всеки българин би трябвало да му е ясно кой ще вземе комисионите, става въпрос за 1,35 милиарда лв., които ще отидат без никакъв търг, без никаква поръчка, непосредствено при някакви компании, които са избрани от някого в страната. В този случай те ще са избрани най-вероятно официално от управлението на „ Автомагистрали ”. Държавата ги дава на тази компания и тя непосредствено ги трансферира на подизпълнители. Няма търг, няма конкурс, няма цени, няма състезание на качество. Просто се трансферира поръчката.

Той обаче не разяснява дали същата би била „ процедурата ” и при модернизацията на армията.

„ Не мога да кажа, че това се касае и за армията. Не мога да кажа и че всичко е по този начин, не всяко харчене се прави по този метод. Затова още предходната година, когато обсъждахме бюджета за 2018-а, доста ясно казахме, че ще останат над 2 милиарда остатък. То беше ясно, те просто подценяваха приходите, с цел да могат по-късно да кажат, ето събрахме повече, Бойко ще ги изхарчи с едра ръка. Тези 2 милиарда ние имахме предложение – те трябваше да отидат за пенсии – 850 милиона щеше да коства преизчисляването на пенсиите на база 2013 година, което щеше да усили приблизително пенсиите с 20 или 30 %. А той в този момент харчи 1,35 милиарда единствено за автомагистрала „ Хемус ” ей по този начин. Само че от пенсиите не могат да вземат комисиона ”, сподели социалистът.

Въпросните пари ще влязат в строителния бранш, отрасъл, който влезе в спор с Българска социалистическа партия и се стигна даже до митинг с тежки машини в столицата.

„ Това по този начин добре сподели схемата в страната... Значи някакви строители излизат с техника, с цел да стачкуват против опозицията, което е някаква нелепост, безсмислица единствено по себе си. След това държавното управление им дава 1,5 милиарда. Ако сред тези две неща няма връзка... Очевидно на тях им се заплаща. Това излизане на митинг против опозицията... Това е срастването на бизнес и страна. Държавата заплаща на няколко предприемачи, с цел да се борят против опозицията – такава нелепост на света няма ”, разгласи Кутев.

„ Знаете ли кое е най-омерзителното в политическата ми процедура. Че непрестанно ми се постанова да изяснявам явни неща. До такава степен профанизирали диалога, че не приказваме за това по какъв начин страната да се развива, не приказваме за това по какъв начин да мръдне стопанската система ”, посочи депутатът.

По думите на Кутев непрекъснато се харчат по 100 по 200 милиона лв. без поръчка. Просто в този момент ще се съберат на куп да се изхарчат 1,5 милиарда. Даде и съответни образци с контракти, които са подписани за една сума, само че са харчени с по няколко пъти повече. Според него въпросните 1,5 милиарда ще бъдат изхарчени още до края на годината.

„ Аз се надявам, че това рано или късно ще стигне до прокуратурата. Става въпрос за това – член 109, алинея 3 от Закона за обществените финанси, която дава опция Министерският съвет да харчи при избрани условия без решения. Този член – от два месеца сме внесли предложение за смяната му. Има някакви неща, които излизат като неочакван разход, само че ние желаеме да сложим таван ”, разгласи Антон Кутев, като посочи, че желанието е този таван да бъде 1% от приходната част на бюджета. А да вземем за пример сега въпросния 1,5 милиард лв. е към 10-15%.

Ако си изкарал повече пари, вкарай ги в Народното събрание, направи актуализация на бюджета, само че не можеш да ги харчиш по този метод. И този законопроект неслучайно от два месеца не влиза в пленарната зала ”, изясни националният представител.

В тази връзка разяснява и знаковите арести от последните месеци, като този на Николай Банев, който бе свързван с общественото пространство с Българска социалистическа партия. 

„ Не знам по каква логичност Банев се свързва с Българска социалистическа партия. Чувал съм, че е имал някаква комсомолска кариера. Не знам на кого е давал пари, не съм виждал, аз не съм получавал. На който и да е давал обаче да излезе и да каже. Ако е на Станишев, да каже. Аз не желая да влизам в играта на недомлъвките.

Той не ми е член на Националния съвет. Аз отхвърлям да свържа Банев с Българска социалистическа партия, виждал съм го единствено по някакви приеми и цялото ми усещане от него е, че е някакъв предприемач, който през последните години имаше проблеми. Как си е направил парите – аз персонално не знам. Ако прокуратурата се занимае с него и успее нещо да върне, това ще е добре за всички.

15 години съм тази партия, 15 години в управлението ѝ, и споделям, че аз връзка с Банев нямам. За негови пари не знам ”, безапелационен е Кутев.

„ И за какво това да са червени олигарси. Защото имали нещо общо с Българска социалистическа партия преди 20 години, но без да са членове.  А министър председателят, който беше член на Българска комунистическа партия, той какъв олигарх е? ”, попита риторично социалистът.

По думите му парите за автомагистрала „ Хемус ” ще отидат точно при някогашен член на Българска комунистическа партия, само че не назова името му.

Извън тематиките за автомагистралите Антон Кутев приказва и по строго политически тематики. На въпрос дали Българска социалистическа партия се вижда в коалиция с някоя избрана партия и по-конкретно Движение за права и свободи, в случай че има предварителни парламентарни избори, той отговори:

„ Политическата логичност споделя, че обединения се вършат на основата на някакви общи хрумвания. Т.е. би трябвало да си наясно с основните неща, от които няма да отстъпиш. И аз персонално не желая да влизам в никаква форма на коалиция, която нарушава тези основни неща. Примерно значим политически въпрос е дали ще има една здравна каса или ще има и частни каси. Там, да вземем за пример с Движение за права и свободи сме на радикално разнообразни позиции. Това е образец за нещо, в което не можем да се разберем с тях ”.

Относно някои прилики в говоренето и програмата с „ Патриотите ” той счита, че не Българска социалистическа партия усвоява тяхната стратегия, а противоположното.

„ Не желая да влизам в сходна тематика кой какво е усвоил. „ Патриотите ” идващия път няма да влязат в Народното събрание. Доколкото Българска социалистическа партия е усвоило някакви патриотични тези – патриотизмът не стартира с тези патриоти и патриотизмът не съставлява това, което те показват ”, добави той.

„ Политиката е въпрос на правила, в случай че нарушаваш правилата, в никакъв случай няма да спечелиш 121 депутати. Лично аз не съм податлив на взаимни отстъпки ”, безапелационен бе зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия.

По думите му необятна коалиция би трябвало да се прави единствено в изключителни случаи, като да вземем за пример война. В противоположен случай обединяване сред ляво и дясно е „ цялостен парадокс ”.

Относно идните евроизбори и това кой ще води листата на Българска социалистическа партия той бе безапелационен, че това е решение, което би трябвало да бъде взето от Корнелия Нинова и изпълнителното бюро.

Антон Кутев обаче е безапелационен, че не може да се мине без Сергей Станишев в листата.

„ Къде ще бъде подложен не знам – това би трябвало да се реши по някакъв метод сред Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Как ще го реши Корнелия – не знам. Тя се слага в доста сложна обстановка с това си говорене сега, уповавам се, че има по какъв начин ще излезе от нея, само че по този начин или другояче за мен, в случай, че имаме ръководител на ПЕС, е немислимо да влезем в тези избори без него. А към този момент на кое място ще е... Тя може и да откри някой извънредно влиятелен човек и да оправдае вероятно изместване на Станишев на второ място. Сигурно има накякъв проект обаче, съдейки по самоотверженото ѝ държание ”, сподели Кутев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР