БСП също ще имат предложение за председател на 48-ото Народно

...
БСП също ще имат предложение за председател на 48-ото Народно
Коментари Харесай

Трима стават кандидатите за председател на Народното събрание след номинация от БСП

БСП също ще имат предложение за ръководител на 48-ото Народно заседание, с което претендентите за поста стават трима.

" И ние ще издигнем номинация за ръководител на Народното събрание ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след края на консултациите сред парламентарно показаните партии (без " Възраждане ", " Демократична България " и " Български напредък " ) , отдадени на макрорамката на държавния бюджет за идната 2023 година.

Номинацията на " Българска социалистическа партия за България " ще стане ясна на следващия ден след заседание на парламентарната група. Нинова не отхвърли, само че и не удостовери дали това ще е Кристиан Вигенин.

Вече е ясно, че някогашният транспортен министър Росен Желязков е кандидатурата на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание, а на " Продължаваме Промянат " -  още веднъж Никола Минчев, който беше началник на 47-ото Народно събрание, преди да бъде свален от поста с гласовете на ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Обикновено всяка от парламентарните групи има право да издигне зам.-председател на Народното събрание. Останалите парламентарно показани обединения не са заявявали предпочитание да издигат свои претенденти за ръководител на Народното събрание. Единствено " Възраждане " се чака да издигне Петър Петров.

Обичайната процедура е за ръководител на Народното събрание да бъде избиран представителят на най-голямата парламентарна група, който е и първият мандатоносител. Иначе нормално всяка от парламентарните групи има право да издигне зам.-председател на Народното събрание

Решението кой да бъде началник на Народно събрание се взема решение с гласовете си пленарната зала.

На 19 октомври, сряда, е първото съвещание на новоизбраното 48-о Народно заседание.

" Добро начало " за бюджетните съвещания

Лидерът на Българска социалистическа партия дефинира като " положително начало " извършените по самодейност на левицата бюджетни съвещания. По думите й няма съгласие по съответни параметри, само че има кардинален консенсус по няколко тематики.

" Всяка от групите показа своите цели. Разбрахме се да поканим доста бързо служебния министър на финансите в Народното събрание, с цел да показа осъществяването на бюджета и прогнозите за идващия, както и тригодишната бюджетна рамка. Разбира се, всички оценяваме, че е тежка обстановката и че би трябвало да се вземат ограничения, минимум да се продължат сегашните такива за жителите и бизнеса ", сподели Нинова.

" Увеличаване на минималната работна заплата е тематика за всички, продължаването на досегашната поддръжка мисля, че срещна поддръжка от всички, таванът на цените- не, понятието енергийна беднотия също от всички. Като че ли имаше схващане и по това да се компенсират поддръжката за бизнеса (за цените на тока) с изземване на свръхпечалбите на сдруженията, само че към държавните, както беше до момента, да се прибавят и частните енергийни сдружения ", посочи водачът на Българска социалистическа партия.

Левицата е показала и пакет от " надградени ограничения ", само че той не е получил поддръжка от останалите партии. Предвижда се и последваща сходна среща след чуването на финансовия министър в Народното събрание.

Срещата на парламентарно показаните партии бе инициирана от Българска социалистическа партия за да бъдат обрисувани незабавни ограничения за поддръжка на семействата и бизнеса в Бюджет 2023.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР