БСП разкритикува последния вариант за ново име на република Македония.

...
БСП разкритикува последния вариант за ново име на република Македония.
Коментари Харесай

БСП скочи срещу наименованието ”Северна Македония”

БСП разкритикува последния вид за ново име на република Македония. ”Признаваме западната си съседка под името Република Македония, само че Република Северна Македония е географска позиция ”, разяснява в коридорите на Народното събрание социалистът Кристиан Вигенин.
" Оценяваме напъните на министър председателите на двете страни да затворят спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия район. Но припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в несъгласие с неведнъж изразявана позиция на поредност държавни управления и президенти.

Настояваме незабавно да разберем какви гаранции счита да изисква българското държавно управление, както беше оповестено от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, за това, че това името няма да съставлява в този момент или за в бъдеще причина или опция за предявяване на териториални искания към Република България или искания във връзка с историята на страната или идентичността на българските жители ", уточни Вигенин.

" Предлагаме позицията на България по началото на договарянията за участие на Република Македония в Европейски Съюз да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседство и взаимната поддръжка сред двете страни. И показваме вяра, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Република Македония, дружно с влезлия към този момент в действие Договор за другарство, добросъседство и съдействие, ще даде опция за все по-активно бъдещо взаимоотношение сред двете страни и жителите й ", сподели още депутатът от левицата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР