БСП предложи увеличение на социалната подкрепа за най-уязвимите - деца,

...
БСП предложи увеличение на социалната подкрепа за най-уязвимите - деца,
Коментари Харесай

Депутати: БСП предложи социална подкрепа - управляващите я отхвърлиха

" Българска социалистическа партия предложи нарастване на обществената поддръжка за най-уязвимите - деца, млади фамилии, безработни, пенсионери. Управляващото болшинство обаче отхвърли тези оферти, концентрирано в това да избавя кожата на Бойко Борисов ". Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов в радиоинтервю.
По думите му гласуването в пленарна зала на бюджетните оферти за следващ път е потвърдило, че това ръководство, сглобка или некоалиция е била формирана само и единствено, с цел да избави имунитета на водача на ГЕРБ.
Бюджетът за тази година е противообществен, безапелационен е Проданов. " ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи отхвърлиха нашите оферти за увеличение на компенсациите за безработица от 19 на 23 лева дневно и на парите за гледане на дете за втората година от 780 на 850 лева Не беше признато и настояването ни за повишение на минималната работна заплата на 850 лева, да влезе в сила  в този момент, от 1 юли, както и преизчисляването на пенсиите ",  уточни Проданов. Според него предложенията на Българска социалистическа партия са претендирали дребен финансов запас и по никакъв метод не са сложили в риск бюджета.
" Има доста браншове, които са недофинансирани. Оправданието, че това е бюджет за 5 месеца, не успокоява хората, тъй като те живеят по този начин не от 5 месеца, не от началото на годината, а от предходната година. И до момента знаем, че бяха някакви кърпежи, които не донесоха успокоение и сигурност на хората ", разяснява Ирена Анастасова. 
Пенсионната система няма по какъв начин да банкрутира по никой метод. Тя сега се дофинансира съвсем на 50% от държавния бюджет с налози. Осигуровките са доста ниски, би трябвало да се усилят за сметка на по-високо доходните групи ", разясни съобщи някогашният обществен министър и народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков 
Нашите оферти бяха значими, премислени са, не са популистки. Казали сме от кое място ще дойдат парите - 1,8 милиарда Около 100 млн. ще дойдат от нараснала събираемост на Данък добавена стойност, 700 млн. от понижаване на финансовите разноски. Над милиард от увеличение на недостига, което е 0,54 от Брутният вътрешен продукт. По-лошо от понижение на финансовите разноски е неизпълнението им. За 2022 година 5 милиарда са били планувани, а не са усвоени. Накрая на годината неусвоените пари могат да бъдат ориентирани, където са нужни средства. Защо да го вършим чак най-после, като в този момент предвиждаме големи разноски, единствено с цел да се представим пред света, че желаеме стопански напредък, а да не се усвоят ", попита Гьоков.
ПП-ДБ и ГЕРБ откраднаха предложенията на Българска социалистическа партия и ги внесоха от свое име, възмути се проф. Румен Гечев. Той даде образец настояването на социалистите за покачване на възнагражденията на чиновниците в Национален осигурителен институт.
По думите на Гечев с това евентуално се цели другите партии " да се бият в гърдите при идните избори ". Гечев прикани това да не се прави по егоистични политически подбуди и предизборно, а да се прави в полза на хората: " Ако създадем живота на работещите млади фамилии с деца по-добър, в случай че създадем изискванията за бизнеса по-добър, в случай че подтикваме най-хубавите възпитаници и университети, няма значение кой ги подтиква - значимото е да има позитивен резултат ", акцентира проф. Гечев.  
" От Политическа партия две акции направиха на гърба на обществените придобивки, а в този момент изясняват, че били центристка партия. Не мина и нарастването на вдовишката пенсия, нарастването на компенсацията за първите две години от майчинството също не беше признато. В момента по доста неправдив метод се образуват парите на една част от пенсионери. Ние предложихме  коефициент 1,35 за преизчислението им до 2024 година и това е декември 2021 година. Това щеше да коства 1,1 милиарда лева на бюджета ", акцентира зам.-председателят на Българска социалистическа партия и на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Атанас Зафиров.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР