БСП организира днес от 10 ч. жива верига около Паметника

...
БСП организира днес от 10 ч. жива верига около Паметника
Коментари Харесай

Жива верига в защита на Паметника на Съветската армия

БСП провежда през днешния ден от 10 ч. жива верига към Паметника на Съветската войска в София, с цел да отбрани монумента от разрушение. По същото време би трябвало да стартира и сесията на Столичния общински съвет, на която да се реши ориста на паметника. 
През последните дни две комисии към СОС утвърдиха отчет на " Демократична България " с промени, нанесени от ГЕРБ. На съвещанието на комисията по обучение и просвета съветниците от Българска социалистическа партия напуснаха и не участваха в гласуването. Вчера социалистите от комисията по архитектура също показаха възмущението си и дадоха три гласа " срещу " концепцията. 
" Този отчет е с фактологична неправилност и е правно неаргументиран ", безапелационна бе Диана Тонова от Българска социалистическа партия, член на архитектурната комисия. Тя назова претекстовете на вносителите " псевдоидеологически " и опроверга редица от изказванията им. Тонова даде за образец документи на НИНКН, които удостоверяват, че Паметникът на Съветската войска е със статут на групова недвижина културна полезност. Съветничката попита вносителите дали ще вършат в Княжевската градина парк на американските летци, откакто желаят да трансформират устройствения проект на зоната. Диана Тонова изиска да разбере и дали е поискана позицията на създателите на паметника, чиито авторски права са предпазени от закона. Съветничката бе безапелационна, че паметникът няма по какъв начин да се демонтира, а всяка интервенция ще го унищожи. 
Коалиционният сътрудник на " Българска социалистическа партия за България "   " Екогласност " изрази отвращение от решението  комисията по обучение и просвета към СОС за събарянето на Паметника на Съветската войска. " Това решение, импортирано и гласувано от ГЕРБ-СДС, по своята същина е вандалско и антинародно, обслужващо тесни партийни реакционни ползи. Опита за представянето му, че то се базира на необятна социална поддръжка, е подла неистина и машинация ", пишат от " Екогласност ". Оттам упорстват за незабавно привикване на политическия съвет на коалиция " Българска социалистическа партия за България " и взимане на решение за осъществяване на референдум срещу събарянето на Паметника на Съветската войска.
" Решението на Столичната общинска комисия по обучение и просвета за „ разглобяване “ и „ пренасяне “ на Паметника на Съветската войска от там, където му е мястото, е мъчително доказателство, че през днешния ден в България превес вземат ретроградни сили и политици, които не са на мястото си. Не са на мястото си като морал, като достолепие, като възприятие на отговорност към Родината си и корените си ", се споделя в декларация на Българска социалистическа партия в Пазарджик. Социалистите се опълчват изрично срещу преместването и рушенето на всеки монумент, белязал ориста на България.  >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР