БСП няма да преговаря с ГЕРБ и няма да подкрепи

...
БСП няма да преговаря с ГЕРБ и няма да подкрепи
Коментари Харесай

БСП не подкрепя мандат на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Ще се опита да привлече други леви партии

БСП няма да договаря с ГЕРБ и няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Това сподели ръководителят на партията Корнелия Нинова след съвещание на Националния съвет в събота.

Според Нинова отговорността за сформиране на кабинет е на ГЕРБ и на партиите, които са свалили предходното постоянно държавно управление. Вотът на съмнение против кабинета „ Петков “ беше импортиран в Народното събрание от ГЕРБ през юни и подсилен още и от Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “.

Националният съвет на Българска социалистическа партия е избрал кой ще е част от преговорен екип, който да договаря за ръководство с другите мандати. Начело ще е Нинова, влизат още Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и Владимир Москов. Това е политически екип, в случай че се стигне до експертни диалози, ще имаме и експертни групи, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

в Народното събрание влязоха 7 партии - ГЕРБ-СДС с 67 депутати, " Продължаваме промяната " - 53, Движение за права и свободи - 36, " Възраждане " - 27, Българска социалистическа партия - 25, " Демократична България " - 20, " Български напредък " - 12. Към момента наподобява, че ще е доста мъчно те да се схванат за взаимно ръководство.

На последния избор социалистическата партия получи минимум гласове в историята си. Корнелия Нинова обаче сподели, че управлението няма да подава оставка, а Националният съвет беше призован след слабия резултат.

В събота тя сподели, че „ има проблем със спада на поддръжката " за Българска социалистическа партия и че са нужни промени в партията и организационна промяна.

" Първо, привикваме конгрес на 11 и 12 февруари, който да даде нов небосвод. Подготовка за нова стратегия на съвременна лява партия. Сериозна организационна промяна, което значи и смяна в устава. Създадохме работна група, която да стартира диалози с други леви партии за привличането им ", сподели Нинова.

По-рано денем стана ясно, че Контролната комисия на Българска социалистическа партия е лишила опцията на Кирил Добрев и Калоян Паргов, които са част от Националния съвет, да вземат участие в гласуването на решенията. Те са част от вътрешнопартийната съпротива на Нинова.

В Националния съвет вземат участие 180 души, като не всички участват на съвещанието. Решенията се взимат с гласовете на половината присъстващи плюс един. Но решения за смяна в управлението могат да бъдат взети само на конгреса на партията.

В събота е имало предложение той да се организира още след две седмици, само че това е било отхвърлено и конгресът на Българска социалистическа партия остава за февруари.

Във връзка с войната в Украйна Българска социалистическа партия остава на позицията си за спокойно, по дипломатически път, разрешаване на спора, срещу износа на оръжие, както и срещу наем или покупка на нови самолети.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР