БСП не успяха да запишат в проекта за стратегия за

...
БСП не успяха да запишат в проекта за стратегия за
Коментари Харесай

БСП не успяха да вкарат "АЕЦ Белене" в стратегията за национална сигурност

БСП не съумяха да запишат в плана за тактика за национална сигурност обвързване за строителството на АЕЦ " Белене ". Проектът за тактиката беше признат от отрасловите парламентарни комисии и следва да влезе в пленарна зала за дефинитивно утвърждение.

" Развитието на нуклеарната енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " и построяването на нови мощности като перспективен запас за произвеждане на беземисионна електрическа сила ", написа в тактиката в частта и за енергийната сигурност. Красимир Янков (БСП) с първото си предложение беше предложил вместо " нови мощности " да написа " АЕЦ Белене ", а второто му предложение беше да се добави името на " втората атомна ". Това не бе признато. Цветан Цветанов (ГЕРБ) му подсети, че към момента е в действие мораториума натрапен върху строителството на " Белене ".

От истинският текст, който е импортиран от Министерски съвет, отпадна текст който би противоречал на Конституцията. В оригинала беше записано, че " Въоръжените сили на Република България обезпечават военната сигурност на страната, вземат участие в груповата защита на НАТО и в реализирането на общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Заедно с въоръжените сили на останалите съдружници, те са поръчител за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната ". Второто изречение отпадна по предложение на Константин Попов (ГЕРБ) защото съгласно Конституцията " въоръжените сили подсигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на страната и пазят нейната териториална целокупност ", а съдружниците не се загатват.

В тактиката беше заложено " Създаването на система за доброволна военна подготовка на български жители за отбрана на Отечеството. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР