БСП не може да управлява страната, защото това би задълбочило

...
БСП не може да управлява страната, защото това би задълбочило
Коментари Харесай

Провал на изборите? Напълно възможно е

БСП не може да ръководи страната, тъй като това би задълбочило проблемите в партията. Ако обаче поеме тази задача, рискува или да бъде отхвърлена от останалите политически сили, както беше отхвърлена ГЕРБ, или да бъде ненадейно натоварена с отговорност, която не може да носи - в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържат кабинета, който социалистите предложат ".

Такъв разбор направи пред БНР политологът доцент Огнян Минчев.

Политологът разяснява, че целта на незабавните промени в Изборния кодекс - преди задаващите се предварителни избори - е да се сътвори обстановка, в която да бъде реализирано цялостното премахване на ГЕРБ от опция да ръководи:

" С тази цел са се натоварили новите партии на смяната и считат, че без да отстранят ГЕРБ, те не могат да ръководят. Друг е въпросът дали и без ГЕРБ те ще могат да ръководят ". 

По думите му никога до момента незабавни промени в изборното законодателство не са удовлетворявали " фантазиите и упоритостите на тези, които ги вършат ".

Той позволи машинното гласоподаване, в случай че се удостовери хипотезата, че то ще бъде въведено и в чужбина, ще сложи големи въпроси пред сигурността на вота.

" Не е дребна вероятността за неуспех на изборите, тъй като след два месеца и половина те би трябвало да бъдат проведени от нов състав на ЦИК и по нови правила, които би трябвало да бъдат обезпечени организационно, финансово и софтуерно.... Ако това не се случи, първата допустима посока е вотът да бъде оспорен, втората посока е да бъде открит формат на властническо ръководство, коeто да запуши устите на протестиращите ", счита той.   

Според доцент Минчев съществува огромен риск след предварителните избори да се озовем в аналогична обстановка, в която Народното събрание да не може да сформира държавно управление.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР