БСП иска отмяна на четири текста от Закона за електронните

...
БСП иска отмяна на четири текста от Закона за електронните
Коментари Харесай

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните по време на карантина

БСП желае анулация на четири текста от Закона за електронните известия, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да проследява чрез мобилните телефони хора под карантина. Искането е подписано от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и от още 62 народни представители от левицата и беше импортирано в Конституционния съд от зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков.

" Промените в Закона за електронните известия бяха направени през закона за изключителното състояние, само че ще важат и след него. Пороците на тези текстове са доста, само че огромният риск е, че те отварят необятно вратата за злоупотреби и за допустимо всеобщо следене на огромен брой хора ", уточни Зарков и означи, че това е един от главните им доводи против наредбите. 

По думите му, под благопривидния претекст за отбрана на публичното здраве, ГЕРБ и " Обединени патриоти " са разрешили на Министерство на вътрешните работи да наблюдава, без авансово правосъдно решение, мобилните телефони на български жители.

" Знаете ли кои други извършители се локализират по този път? Терористите. Не считаме, че е идентична публичната заплаха ", разяснява Зарков.

Той означи, че текстовете са препоръчани сред първо и второ четене, без нужното разискване и засягат базисни изконни конституционно предпазени права на хората, каквито са неприкосновеността на персоналния живот и тайната на известията. Затова от Българска социалистическа партия желаят Конституционен съд да се произнесе и кардинално по въпроса доколко могат да се вършат оферти сред първо и второ четене без да имат връзка с признатия на първо четене законопроект.

" Много от лобистките ремонти, доста от законодателните недомислици се случват точно по този път ", сподели още Зарков. Темата за оторизации достъп бе коментирана на няколко пъти от вътрешния министър, който неведнъж посочи, че става въпрос единствено за видимост на локация, а не за потребление на СРС-та в класическия им смисъл.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР